Kamera kaynaklı işitsel-sanat aracı arayüzü geliştirilmesi
Developing a camera sourced sound-art tool interface
- Tez No: 215917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KARAHOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: etkileşim tasarımı, görüntü işleme, dijital ses üretimi, işitsel-sanat, ses ve görüntü eşleşmesi, grafik kullanıcı arayüzü, interaction design, image processing, digital sound generation, sound-art, sound image relationships, graphic user interface
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tez çalışması, kamera kaynaklı işitsel-sanat (sound-art) aracı ve arayüzü tasarımının önerisi ve uygulamasından oluşmaktadır.Disiplinler arası bir düşünceyle, görüntü ve ses ortamlarının etkileşim imkanları incelendi ve çıkarılan sonuçlarla bir yazılım oluşturuldu. Bu yazılımın kullanıcıları, işitsel-sanatın deneysel doğasında yeni anlatım imkanları arayan sanatçılar ve icracılardır.Günümüzde dijital teknolojilerin sınırsız gelişmesi, görsel ve duysal ortamlar arasında ilişkiler kurulmasıyla oluşturulan etkileşimli çalışmaların imkanlarının genişlemesini doğurmuştur. Bu doğrultuda hareket edilerek, tarafımızdan, kameranın bir ses enstrümanı olarak kullanılmasını ve piksellerin ses frekanslarına dönüşmesini sağlayan bir yazılım geliştirildi. Görüntü işleme ve dijital ses üretiminin kullanıldığı bu yazılım, Processing ortamında Java programlama dili ile oluşturuldu.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar; giriş, malzeme ve yöntem, bulgular ve sonuç ve yorumlardır.Giriş bölümünde; tezin temel motivasyonu, işitsel-sanatın ne olduğu, fikrimize arka plan oluşturan ve esin kaynağı olan çalışmalar ve bunların değerlendirilmesi ile belirlenen hedefler incelendi.Malzeme ve yöntem bölümünde; öncelikle çalışmamızın malzemesini oluşturan ses ve rengin fiziksel özellikleri, ardından analog ve dijital teknolojiler, hoparlörler ve kameralar araştırıldı. Yöntem olarak, seçtiğimiz yazılım geliştirme ortamı ve kullandığımız programlama dilinin özellikleri incelendi. Etkileşim tasarımı olarak ses ve görüntüyü nasıl eşleyeceğimiz belirlendi.Bulgular bölümünde geliştirilen yazılımın ayrıntıları ele alındı. Aracın temel özellikleri ve kullanıcılarına neler sunduğu, aracın temel yapısı, sistemin çalışma şekli ve algoritmaları incelendikten sonra, arayüzün temel işlev ve özellikleri ortaya konuldu.Tezin son aşaması olan sonuç ve yorumlar bölümünde, tez süreci değerlendirildi ve gelecek çalışmalara yönelik belirlemeler de bulunuldu.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of a proposition and its application of a camera sourced sound-art tool interface.Within a multi-disciplinary perspective, firstly the interactional possibilities of visual and sound media is analyzed and afterwards software has been developed. The intended users of this software are sound-artists and performers who seek new ways of expression through the experimental nature of sound-art.The boundless developments of today?s digital technologies in the recent times have introduced extended possibilities concerning the relation of visual and sound media based interactive studies. Within this scope, software which provides the usage of camera as a sound instrument and thus enables the transformation of pixels into sound frequencies has been developed. The software using image processing and digital sound generation is developed in Processing by the Java programming language.This study composed of four chapters. These are; introduction, material and method, findings and conclusion/comments.In the introductory chapter; the main motivation of the thesis, the meaning of sound-art, the previous inspiratory studies which form the background to our ideas and the goals determined after the evaluation of these studies are analyzed.In the material and method chapter; firstly the physical characteristics of sound and color which constitute the main materials of our study and then analog and digital technologies, loudspeakers, cameras are researched. As the method, the chosen software development environment and the programming language are analyzed. In order to design interaction, the ways to match the sound and visual has been designated.In the findings chapter, the details of the developed software are discussed. After the main features and user-benefits of the tool along with its main structure, working procedure and algorithms are analyzed, the main functions and features of the interface have been put forth.In the last chapter, conclusion and comments, the process of the thesis is evaluated and suggestions for future studies are made.