Machine learning techniques in breast cancer detection
Meme kanserinde otomatik öğrenme teknikleri
  1. Tez No: 215928
  2. Yazar: İNCİ ZAİM GÖKBAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİZAMETTİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: görüntü isleme, görüntü bölütleme, mamografi, meme kanseri, tümör algılama, image processing, image segmentation, mammography, breast cancer, tumor detection
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Son yıllarda meme kanseri vakalarında önemli ölçüde artıs gözlemlenmektedir. Bu artısın sebeplerini incelemek için birçok arastırma yapılmasına ragmen kesin bir sonuç bulunamamıstır. Meme kanserinin ölüm oranı diger kanser tiplenine göre daha yüksektir. Türkiye'de meme kanserinin görülme oranı 100.000'de 7.32'dir. Aynı zamanda Türkiye'de kadınlar arasındaki kanser ölümlerinin %24.1'i meme kanserindendir. Amerika Birlesik Devletleri'nde (91.6/100.000) ise meme kanserinin görülme oranı Türkiye'deki oranla karsılastırıldıgında oldukça yüksektir. Erken teshis meme kanserinde hayat kurtarmaktadır. Kadınlarda meme kanserinin semptomlara yol açmadan erken teshisi için kisisel meme testi, klinik meme testi, görüntüleme testleri(mammagromlar, manyetik resonans görüntüleme, meme ultrasonu, PET scan metodu, CT scan metodu vs.) ve biyopsi gibi farklı tanı metodları vardır. Pek çok yöntem arasında, mamografi taraması meme kanserinin erken teshisinde önerilen güvenilir bir yöntemdir. Radyoloji uzmanları her imgeyi dikkatle inceleyerek anormal görüntü bulguları ararlar. Ancak, radyoloji uzmanı için bazı lezyonları mamografide bulmak zor olabilir, çünkü anormallikler çogunlukla içe gömülü ya da meme içinde bulunan degisken doku yapıları tarafından kamufle edilmistir. Bulguyu kolay hale getirmek için, görüntüleme yöntemleri gelistirilmektedir. Bu çalısmada, kötü huylu kütleleri mamografi görüntüleri üzerinde inceleyen bir system amaçlanmıstır. Farklı ölçeklerde kullanılan median filtre davranısları incelenmistir. Median filter uygulamasından sonra,süpheli bölgeler uyarlamalı esik degeri ile bölüklenmistir.
Özet (Çeviri)
In recent years there is a considerable increase in breast cancer cases. Although various studies have been done to examine the reasons of this increase, an exact solution has not been found. The mortality of breast cancer is also very high with regard to the other cancer types. Breast cancer incidence is 7.32 per 100.000 in Turkey. Also in Turkey, deaths due to breast cancer constitute 24.1% of all carcinoma cases reported among women in Turkey. In the United States (91.6 per 100.000), breast cancer incidence is relatively high when compared with Turkey. Early diagnosis saves lives in breast cancer. There are different guidelines for finding breast cancer early in women without symptoms such as breast self-exam (BSE), clinical breast exam, breast awareness and imaging tests (mammograms, MRI, Breast ultrasound, PET scan, CT scan etc.), and biopsy. Among many research, screening mammography is recommended as the most reliable method for early detection of breast cancer. Radiologists carefully search each image for any visual sign of abnormality. However, it could be difficult for radiologists to detect some lesions on mammograms, because abnormalities are often embedded in and camouflaged by varying densities of breast tissue structures. To make easier detection, image processing techniques are being improved. In this study, I propose a system to detect malignant masses on mammograms. I investigated the behavior of Median at different scales. After median filter was applied, suspicious regions were segmented by means of an adaptive threshold.