İstanbul kent parklarının bedensel özürlüler açısından değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
A research on the evaluation of accesability of the urban parks in the physically handicapped people
  1. Tez No: 215927
  2. Yazar: NİLGÜN ÖZDİNGİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMA SOYGENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Açık yeşil alan, bedensel özürlü, park, physically handicapped
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tezin amacı geçici veya sürekli özürlüler olarak tanımladığımız özürlü bireylerin, özellikle bedensel özürlü, yaşlı ve görme özürlü bireylerin sosyal hayattan dışlanmadan, toplumun bütünü ile birlikte bağımsız olarak kentsel çevre unsurlarından olan kent parklarından yararlanabilmeleri için yapılması gereken çalışmaları araştırarak ulaşılabilirlik ve kullanılabilirlik için gereken tasarım kriterleri ve standartları dikkate alarak engelsiz yapılaşmayı sağlamaya yardımcı olmaktır. Parkların mevcut durumları tespit edilerek 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı yasaya göre 2012 yılına kadar kentsel çevrenin, planlanan durumlarının tamamlanması ile kent parklarının özürlü bireylerin ulaşabileceği ve kullanabileceği duruma getirilmesi için gerekli önlemleri alarak, engellerden arındırılmış tüm insanlar için ulaşılabilir ve kullanılabilir kent parklarının oluşturulması amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışma sekiz bölümden oluşmaktadır. İkinci bölüm ve üçüncü bölüm, ulaşılabilirlik ve kullanılabilirlik açısından sorunlar olan mekanların ve sorunu yaşayan bireylerin tanımlanması ve istatistiki verilerden oluşmaktadır. Dördüncü bölümde özürlüler için tanınmış evrensel ve ulusal haklara değinilerek yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan kent parklarının ve diğer kentsel çevrenin özürlülere ihtiyaçları dikkate alınarak kent parklarının kullanım alanları ve donatıları ile ilgili oluşturulmuş standartlar araştırılmıştır. Yedinci bölümde ise seçilen parkların bu kriterlere uygunluğu incelenmiştir. Anket çalışmalarında özürlü kişilerin kent parklarındaki aktivite alanları ile ilgili beklentileri değerlendirilmiş, katılımcıların çoğunluğunun, kent parklarının sosyalleşmeye imkan tanımasını istediği gözlemlenmiştir. Bu nedenle özürlüler için ayrı bir yerde, toplumun genelinden soyutlanarak oluşturulan özürlüler parkı yerine, toplumla bütünleşebilecekleri, bütünün içinde var olabilecekleri kent parklarına ulaşılabilirliğin ve bu alanların kullanabilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Özürlü bireylerin toplumda yalnız kalmak ve toplumdan dışlanmak istemedikleri gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmanın bütünü değerlendirilecek olursa, nüfusun yüzde12.29'u özürlü olan ülkemizde, bu bireyler mekansal olarak evleriyle sınırlandırılmak istememekte, kentsel çevrede kent parklarında aktivitelerde bulunmak istemektedirler. Bu nedenle yasal süreci de göz önüne alarak mevcut parklarda ulaşılabilirlik ve kullanılabilirlik için çalışmalar başlatılmalıdır. Yeni oluşturulan planlarda, topografik yapısı sorun oluşturmayacak alanlar kent parkları için ayrılmalı, bu parklarda kullanılan tüm donatılar ve kullanım alanları özürlü bireylere uygun olmalı, kullanılan donatılar özürlü bireylerin hareketlerini kısıtlamayacak şekilde konumlandırılmalı, aktivite alanları özürlü bireylerin kolayca ulaşabileceği, kullanabileceği şekilde tasarlanmalı ve işaretlerle yönlendirmeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to achieve barrier-free environment in the urban parks in İstanbul through studying design criteria and standards needed for the accessability of the handicapped people defined as permanently or temporarily handicapped, specifically physically handicapped, aged, and visually impaired people. According to the present conditions and the handicapped act 5378 issued in 2005 which covers until the year 2012 existing condition of the urban parks with measures to improve them and proposais for the new were analyzed. This research consists of eight parts and intends to achieve urban parks that are barrier-free, and accessible to all. The second and the third parts consist of statistical data and define problems related to accessability and the individuals who face this problem. In the fourth part, the rights of the handicapped governed by law, and the Universal Rights are mentioned, and also the urban parks and other urban areas which are in the responsibility of local councils are analyzed to see if they are suitable for the handicapped. In the fifth part, the universal design or in other words the inclusive design criteria are given. Urban parks and urban furniture are designed taking into consideration the handicapped wished that the urban parks had given them the opportunity to integrate into the society. Therefore, instead of confining the handicapped in a special park in an isolated corner and away from the rest of the society, it is much more sensible to make urban parks accessible to everybody including the handicapped. Handicapped people do not want to be excluded from of the society. As a couclusion handicapped people who make up the 12.29 percent of the population in our country do not want to be confined home all the time, they want to access to the streets and to the urban parks. Certain measures should be considered in making the urban parks accessible. Topography of the land is a determining factor for sites planned as urban parks related measures should be taken accordingly. All the furnishings that will be used in these parks should be designed appropriate for the handicapped. Play grounds and Activity areas should also be accessible and proper signage system should be used.