Yüksek sıcaklık ve ekstrem pH'da Debaryomyces hansenii strainlerinin büyümesi üzerine sodyumun etkisi
Effect of sodium on growth of Debaryomyces hansenii strains under high temperature and extrem pH
  1. Tez No: 216138
  2. Yazar: CENGİZ ÇORBACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN B. UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: D. hansenii, tuz toleransı, yüksek sıcaklık, ekstrem pH, D. hansenii, salt tolerance, high temperature, extrem pH
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Debaryomyces hansenii askomisetik bir mayadır, klasik peynirler ile sucuklarda çok sık rastlanır ve bu ürünlere özel tat sağlaması ile tanınır. Aynı zamanda, besinlerin ve meşrubatların bozunmasına da neden olmaktadır. Bu çalışma da 26 farklı örnekten (peynir, yoğurt, salatalık, sucuk, deniz suyu ve tuzlu su civarı toprak) maya izolasyonu yapılmış ve izole edilen 60 maya izolatından 36 tanesi, D. hansenii (%60) olarak tanılanmıştır. %10 ve %16 NaCl'de büyüme, 37oC'de büyüme, izole edildikleri kaynak ve biyokimyasal karakteristikleri dikkate alınarak, 16 tane D. hansenii straininin seçimi yapılmış ve bunların büyümesi üzerine sıcaklık, pH ve artan tuz konsantrasyonlarının etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, D. hansenii ve S. cerevisiae tip türünün büyümesi üzerine de stres faktörlerinin etkisi araştırılmıştır. Denemeler sonunda, D. hansenii strainleri, %14 ile %24 NaCl arasında değişen konsantrasyonlarda tuz stresine, yüksek sıcaklığa ve ekstrem pH derecelerine tolerans gösterebilmişlerdir. Stres faktörlerinin tek tek veya ikili yada üçlü uygulamalarına karşı en yüksek toleransı; 11, 12, 23, 40, 47, 50, 52 ve 56 numaralı strainler göstermişlerdir. Bunların yanı sıra, artan NaCl konsantrasyonları, yüksek sıcaklık veya ekstrem pH, bazı D. hansenii strainleri üzerinde kolonial ve hücresel farklılıklar yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
Debaryomyces hansenii is an ascomycetous yeast, it is the yeast most frequently found in traditional cheeses and sausages, with a recognized contribution to special flavours in these products. It is also known to be the causal agent of the spoilage of foods and beverages. In this study, yeasts isolation has been obtained from 26 sources (cheeses, yoghurts, gherkins, sausages, sea water and some earth from the banks of salt water) and 36 out of the 60 isolated yeasts isolates have been identified as D. hansenii (60 %). Growth at 10 % and 16 % NaCl, growth at 37oC, taking into consideration the sources they have been isolated from and their biochemical characteristics, 16 D. hansenii strains have been selected and the effect of temperature, pH and increasing salt concentrations have been studied upon their growth. In addition, upon the growth of D. hansenii and S. cerevisiae type species, effect of stress factor has been studied. At the end of study, D. hansenii strains have been found out to tolerate salt stress in concentrations varying between 14 % and 24% NaCl, high temperature and extreme pH values. To the stress factors of single or double or triple applications; the 11th, 12th, 23rd, 40th, 47th, 50th, 52nd and 56th strains have shown the greatest tolerance. Also, increasing NaCl concentrations, high temperature or extreme pH values have created colonial and cellular differentiation on some D. hansenii strains.