Ksilanaz üreten ekstrem termofil anaerobik bakterilerin izolasyonları ve enzimlerinin özelliklerinin belirlenmesi
Isolations of extreme thermophilic anaerobic bacteria produce xylanase and determination of their enzymes properties
- Tez No: 197502
- Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ksilan, ekstrem termofil, anaerobik mikroorganizma, enzimaktivitesi, ksilanazi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKSİLANAZ ÜRETEN EKSTREM TERMOFİL ANAEROBİK BAKTERİLERİNİZOLASYONLARI VE ENZİMLERİNİN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİEsin İNCEAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr. Sedat DÖNMEZBu çalışmada, petrol sanayi toprak ve su örneklerinden (Raman) izole edilen iki ekstremtermofil anaerobik mikroorganizmanın (2P ve 5P) ekstraselüler ksilanaz enzimlerinin bazıözellikleri belirlenerek bulgular benzer çalışmaların sonuçlarıyla kıyaslanmıştır.Elde edilen sonuçlara göre, 2P ve 5P olarak adlandırdığımız izolatlar 65ºC'de besiyeri Ğ'de hızlıbir gelişme göstermişlerdir. İzolatların ksilanaz aktiviteleri ise besiyeri ĞĞ ortamındasaptanmıştır. Bu besiyerinde izolatların en yüksek ksilanaz aktiviteleri 2P için 494,5 mU/ml ilegelişmenin 12. saatinde, 5P için ise gelişmenin 12. saatinde 481,2 mU/ml olarak belirlenmiştir.2P izolatı için optimum sıcaklık değeri 60ºC ve optimum pH 6.0 iken, 5P izolatı için budeğerler 65ºC ve pH 9.0 olarak saptanmıştır. 2P'nin termal stabilitesinin 5P'den daha yüksekolduğu belirlenmiştir.Çeşitli karbon kaynaklarının ksilanaz aktivitelerine etkisinin belirlendiği testlere göre, fruktozve nişasta her iki izolatın iyi gelişim gösterdiği karbon kaynaklarıdır. En yüksek ksilanazaktivitesini 2P izolatı arabinozlu, 5P izolatı ise fruktozlu besiyerinde göstermiştir. 1mMkonsantrasyonda aktivatör etkili Mn+2, 10mM konsantrasyonda bile inhibisyona nedenolmamıştır. Artan EDTA konsantrasyonu ile birlikte inhibisyon oranı da artmıştır.2006, 45 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisIsolations of Extreme Thermophilic Anaerobic Bacteria Produce Xylanase and Determination ofTheir Enzymes PropertiesEsin İNCEAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Food EngineeringSupervisor: Prof.Dr. Sedat DÖNMEZIn this study some properties of extracellular xylanases of two extreme thermophile anaerobicmicroorganisms(2P and 5P) which are isolated from soil and water samples of petroleumindustry (from Raman) are determined and these data are compared with similar studies results.According to the results, isolates which are called 2P and 5P are showed a rapid growth inmedium Ğ at 65ºC. Xylanase activity of isolates are in medium II.In this medium, the highestxylanase activities of isolates are determined at the 12.h of growth as 494,5 mU/ml for 2P and481,2 mU/ml for 5P.Optimum temperature value for 2P was 60ºC and optimum pH value was pH 6.0 ; these valuesof 5P were 65ºC and pH 9.0 respectivily.It was found that the thermal stability of 2P is higherthan 5P.According to tests which are determined effect of species carbon sources on xylanase activities,fructose and starch are carbon sources which both of these two isolates shows well growth. Asfor xylanase activities 2P is showed highest activity at arabinose and 5P is showed at fructosecontaining medium, too. Mn+2 which had activator affect at 1mM concentration wasn?t causeinhibition at 10mM concentration. Inhibition ratio is enhanced with the increased EDTAconcentration.2006, Page 45Key Words : Xylan, extreme thermophiles, anaerobic microorganism, enzyme activity,xylanaseii