Jeoistatistiksel variogram ve modelleme yazılımı: Sayaca (Ulubey, Ordu) altın cevherleşmesinde uygulanması
Geostatistical variogram and modelling software: An application for gold mineralization in Sayaca (Ulubey, Ordu)
  1. Tez No: 216179
  2. Yazar: BARAN TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEM SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HJeMY, Netbeans, variogram, kriging, simülasyon, dönüşüm, HJeMY [HGeMS], Netbeans, variogram, kriging, simulation, transformation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışmada, ?HJeMY?, ([HGeMS]) olarak isimlendirilen yazılım; variogram hesaplama, kriging tahmini ve simülasyon tekniği uygulamalarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Tez çalışması kapsamında; jeoistatistiksel tanımlar, HJeMY'nin jeoistatistiksel uygulamaları, teorik olarak ve literatür bilgilerine dayanılarak sunulmaktadır. Sonraki bölümde, Java programlama dili, Netbeans yazılımı açıklanmış ve devamında da HJeMY [HGeMS] programının kurulumu, çalıştırılması ve varolan parametre dosyalarındaki değerlerin kullanımı ile detaylı olarak anlatılmıştır. HJeMY'nin gerçek verilere uygulanması amacıyla; Ordu ili Sayaca altın cevherleşme kapsamında analizi yapılan elementlerden ?Au?, ?U? ve ?La? nın variogram hesaplamaları, gerçekleştirilen kriging ve simülasyon çalışmaları sunulmaktadır. Ordu ili Sayaca Yöresi'ne ait tenör bilgileri Sopacı (2003)'dan alınmış olup variogram sonuçlarını test amacıyla karşılaştırılmıştır. Sonuçta bölgede bilinmeyen değerlerin kestirimi ve normal olasılık dağılımı üzerinden realizasyonlar yapılmıştır. Bunun için verilerin normal dağılım dönüşümleri ve normal dağılım geri dönüşümleri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a software named ?HJeMY?, ([HGeMS]); is devoted to variogram calculation, kriging estimation and simulation technique. The thesis presents the definitions of geostatistics and geostatistical applications of HJeMY with the help of theoretical and literature information. In the following chapter, Java programming language and Netbeans software are shown forth, followed by the installation, execution of HJeMY [HGeMS] is explained in detail. In order to provide HJeMY?s real data application; variogram calculations, kriging and simulation studies of gold mineralization are presented, which are used in analyzing U and La of the Sayaca region in Ordu province. The percentage information related with Sayaca region, Ordu province is taken from Sopacı (2003) in order to test the program by comparing the results of variograms done by Sopacı (2003) and HJeMY [HGeMS]. Consequently, the unknown values are to be estimated and through normal distribution, realizations are made. In addition to this, the normal score transformation and back transformations are made.