Ses ve titreşim imlerinin yapay sinir ağları ile yorumlandığı bir makine durum izleme sisteminin tasarımı ve gerçekleştirimi
Design and implementation of a machine condition monitoring system that interprets the sound and vibration signals by artificial neural network
- Tez No: 216178
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HARUN ARTUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Makine Durum İzleme, Yapay Sinir Ağları, Machine Condition Monitoring, Artificial Neural Network
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Makine Durum İzleme endüstride verim ve üretim arttırıcı yaklaşımlardan birisidir. Özellikle ağır sanayi ve madencilik gibi sektörlerde maliyetlerin azaltılması, gereksiz bakım ya da arıza duruşlarının önlenmesi ya da planlı hale getirilmesi Durum İzleme Sistemleri yardımı ile daha kazançlı olabilmektedir. Ayrıca Makine Durum İzleme Sistemleri topladıkları verileri yorumladıkları için ürettikleri veri miktarı azalmaktadır. Bunun sonucunda, GPRS gibi iletişim ortamları kullanılabilmekte ve uzakta bulunan makineler bu sistemlerle rahatça izlenebilmektedir. Bu tez kapsamında bir Makine Durum İzleme Sisteminin tasarımı ve bir örnek uygulama üzerinde gerçekleştirimi yapılmıştır. Örnek uygulama alanı olarak dünyada üretim payı açısından önemli konumda olduğumuz çimento endüstrisindeki sürecin bir parçası olan öğütme işlemi seçilmiştir. Bu uygulamada ses ve titreşim sinyalleri sistemin verimini ifade edecek doluluk oranı parametresine dönüştürülmektedir.
Özet (Çeviri)
Machine Condition Monitoring is one of the approachs that redouble efficiency and production in industry. Above all, Machine Condition Monitoring enables cost reduction, less maintenance or obviating stopping by malfunctions, on some industry such as, heavy industry and mining industry. Also Machine Condition Monitoring Systems manipulates data so it decreases the amount of data. So communication techniques like GPRS can be used and machines that far away can be monitored easily. In this thesis a Machine Condition Monitoring System will be designed and this system will be used in an example application area. As the example application area gearing process part of the mining industry which we have important position in the world is selected. In this application sound and vibration signals will be converted to occupancy rate parameter which denotes the efficiency of process.