Genetik algoritma kullanarak radyo yön bulma sistemlerinin konuşlandırılması
Radio direction finding baseline selection via genetic algorithms
- Tez No: 216417
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP ÖZKAZANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyo Yön Bulma, Radyo Yön Bulma Sistemleri, Konum Belirleme, Radyo Yön Bulma Sistemleri Konuslandırma, Genetik Algoritmalar, Elektronik Harp, Elektronik Destek Sistemleri, Radio Direction Finding, Radio Direction Finders, Position Fixing, Fix
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalısmasında, radyo yön bulma teorisi, radyo yön bulma sistemleri ve bu sistemler yardımıyla elektromanyetik yayın yapan bir hedefin konumunu belirleme ve hedeflerin rasgele dagıldıgı bir bölge için radyo yön bulma sistemlerinin en uygun yerlesim planı problemi incelenmistir. Konum belirleme konusunun, en-küçük kareler yöntemini kullanarak matematiksel modeli çıkartılmıs ve tezin ana konusu olan radyo yön bulma sistemlerini optimal olarak konuslandırma problemi ayrıntılı olarak incelenerek genetik algoritma tabanlı bir yazılım gelistirilmistir. MATLAB üzerinde çalısan bir ara-yüz olarak gelistirilen yazılım, genetik algoritmalar yardımı ile radyo yön bulma sistemlerinin verilen bir bölge içinde konum belirleme hatalarını en aza indirecek sekilde konuslandırılmasını saglamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, radio direction finding theory, radio direction finders, geolocation of emitters, and RDF baseline selection problem for randomly deployed emitters have been investigated. In order to find optimal baseline selection for a given arbitrary emitter region the mathematical model of problem has been developed by using the least-squared estimation (LSE) algorithm and to simulate diffferent scenarios a software has been written which is based on genetic algorithms. The developed software run on MATLAB uses genetic algorithms as an optimization method and tries to minimize the errors of position fixing of RDF systems for a given regions that is determined by the user of program.