Augmented reality techniques in robotics and their .net implementations
Robotikte sanal ve gerçek dünya teknikleri ve bunların .net uygulamaları
  1. Tez No: 216501
  2. Yazar: YUSUF ADIBELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ONUR TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü İşleme, Telerobotik, Artırılmış Gerçeklik, Multithread, Geri Besleme Etkisi, Computer Vision, Telerobotics, Augmented Reality, Multithreaded, Force Feedback
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Telerobotik insanın bilgiye ve idrake dayalı becerileri ile robotun uzmanlaşmış çalışma yeteneklerini birleştirerek insanların ağ üzerinden kullanma kaabiliyetini genişleten bir sistemdir. Robotun LAN üzerinden var olan zaman gecikmeleri ve veri kayıplarına rağmen verimli kontrolu dinamik araştırma alanlarındandır. Bu çalışmada Mitsubishi RV-2AJ robotun LAN üzerinden güvenli bir şekilde kullanımı amaçlanmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için de; client ve server bileşenleri arasında gerçek zamanlı bir etkileşim için multithread yapılı bir ortam oluşturulması, tamamen dağıtılmış telerobotik yapısı .NET technolojisi kullanılarak geliştirilmiştir. Görüntü işleme ve geribesleme etkisi teknikleri uygulanmış ve operatorün robotu elle kullanım manevra kaabiliyetini artırmak için bu tekniklerin performans analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Telerobotics is a scheme that allows humans to extend their manipulative skills over a network by combining human?s cognitive skills and robot?s specialized working abilities. Efficient control of the robot over LAN in the presence of time delays and data loss is a dynamic research field. The purpose of this work is to implement a reliable teleoperation of Mitsubishi RV-2AJ robot over a LAN. In order to pursue this goal, a completely distributed telerobotic framework is developed using .NET Remoting technology to provide multithreaded environment for real-time interaction between client and server side components. Computer vision and force feedback techniques are implemented and their performance analysis are evaluated in order to enhance the maneuverability of the operator telemanipulating the robot.