Modeling of electromagnetic hyperthermia for cancer treatment
Kanser tedavisi için elektromanyetik hipertermi modellemesi
- Tez No: 216502
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDAL KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Electrical and Electronics Engineering, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik Hipertermi, Zaman Domeninde Sonlu Farklar (FDTD) Metodu, Özgül Soğurma Oranı (SAR), Bio-Isı Transfer Denklemi (BHTE), Electromagnetic Hyperthermia, Finite Difference Time Domain (FDTD) Method, Specific Absorption Rate (SAR), Bio-Heat Transfer Equation (BHTE)
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Son yıllarda, Maxwell denklemlerinin Zaman Domeninde Sonlu Farklar (FDTD) Metodu kullanılarak modellenmesinde, bilgisayar teknolojisinde ve bilgisayarlı tomografi uygulamalarında meydana gelen gelişmelerle birlikte ısı dağılımı yönteminde, sıcaklığın görüntülenebilmesinde ve sıcaklık dozunun ölçülebilmesinde önemli ilerleme kaydedilmiştir. Bu gelişmeler ile ortaya çıkmış bir uygulama da kanser tedavisinde elektromanyetik hipertermi yöntemidir. Bu tez, kanser tedavisinde elektromanyetik hipertermi metodu için bir başlangıç çalışmasıdır. Elektromanyetik hiperterminin amacı, sağlıklı hücreler etrafında 42ºC dereceyi geçmeden, tümörlü bölgede ya da kanserli hücrelerde mümkün olan en yüksek sıcaklığın elde edilerek bu hücrelerin yok edilmesidir. Birçok çalışma yüksek sıcaklıklarda kanserli hücrelerin yok edilebildiğini göstermektedir. Tümör veya kanserli hücrelerde sıcaklık artışı, bu bölgelerde elektromanyetik alan oluşturularak sağlanmaktadır. Bu tezde, elektromanyetik gücün depolanması FDTD ile Maxwell denklemlerinin çözülmesiyle gözlemlenmiştir. Ayrıca termal sıcaklık oluşumu Sonlu Farklar (finite difference) yöntemi ile Penn's bio-ısı transferi denkleminin çözülmesiyle incelenmiştir. Hipertermi tedavisi sırasında oluşan iki boyutlu (2D) Özgül Soğurma Oranı (SAR) dağılımı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, many developments in finite-difference time-domain (FDTD) computational modelling of Maxwell?s equations, super computer technology, and computed tomography (CT) imagery have caused significant progress in heat delivery method, temperature monitoring, and thermal dosimetry. Electromagnetic hyperthermia method in the treatment of cancer is an application which had been revealed by these developments. This thesis is an introductory study for electromagnetic hyperthermia in the treatment of cancer. The objective of electromagnetic hyperthermia is to destroy the tumor or cancer cells by achieving the highest possible temperature in the tumor or cancer cells without exceeding 42ºC in the surrounding healthy tissues. Many studies have shown that high temperatures can damage and kill cancer cells. Electromagnetic field is supplied to induce a temperature increase on tumor or cancer cells. In this thesis, the electromagnetic power deposition within the discretized cells is observed by solving the Maxwell?s equations with FDTD. Further the thermal process is investigated by solving the Pennes? bio-heat transfer equation with finite difference method. The two dimensional (2D) specific arbsorption rate (SAR) distribution during hyperthermia treatment is presented.