Sigortacılıkta finansal riskler
Financial risks in insurance
- Tez No: 216740
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN HAMURKAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aktüerya Bilimleri, Sigortacılık, Actuarial Sciences, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Finansal risk, garanti edilmis annüite opsiyonları, risk ölçüm yöntemleri, riske maruz deger, beklenen kuyruk kaybı, stokastik ölüm oranı, finansal türev araçları, Financial risk, guaranteed annuity options, risk measurement methods, value at risk, expected tail loss, stochastic mortality rate, financial derivatives
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aktüerya Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Sigorta sirketleri sigorta risklerinin dısında finansal risklerden de etkilenmekte ve bunun sonucunda yükümlülüklerini karsılamada bir takım sıkıntılarla karsılasmaktadır. Finansal piyasa da gerçeklesecek ani bir degisiklik kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Dolayısıyla finansal riskler sigorta sirketleri için önemli bir sorun olmaktadır. Çalısmada finasal riskler ve finansal risklerden korunmak için neler yapılabilecegi ve finansal risk hesabında sıklıkla kullanılan riske maruz deger yöntemi ve risk ölçümünde gelistirilen diger teknikler açıklanmıstır. Sigorta sirketlerinin yeni ürünler çıkartarak sigorta piyasasına olan talebi arttırmaları, sigorta piyasasının daha derin olmasını saglayabilir. Çalısmada son yıllarda literatürde ve sigorta piyasasında yer alan opsiyona dayalı sigorta sözlesmelerinden biri olan garanti edilmis annüite opsiyonları açıklanmıs ve uygulaması yapılmıstır. Çalısmanın, sigorta ve diger sirketlerin karsılasabilecekleri riskleri tanımlamaları ölçmeleri ve sigorta sirketlerinin opsiyona dayalı ürünler çıkartarak ürün portföylerini gelistirmeleri ve müsterilerine yeni ürünler sunmaları konusunda Türk Sigorta piyasasına katkıda bulunacagı düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Insurance companies are affected not only from insurance risks but also financial risks and because of these risks, they sometimes meet solvency problems. The changes in a financial market suddenly affect financial positions of firms, so financial risks are important problems for insurance companies. In this study, financial risks and hedging strategies and value at risk and other risk measurement techniques which are used to evaluate risks, were explained. Insurance companies can satisfy deeper insurance market by selling new products to their customers. In recent years, in the literature, option based insurance products have taken place frequently. A guaranteed annuity option is an example of such products. In this study, the theoritical aspects of guaranteed annuity options were explained and their numerical application was done. It is thought that this study will contribute to insurance and other companies to analyse their risks and to evaluate their risks and it is also thought that this study will contribute to Turkish Insurance market as insurance companies design new option based insurance products and diversify their products potfolio.