Karaçam (Pinus nigra Arnold)'da yüzey pürüzlülüğünün ahşap koruma amaçlı kullanılan wolmanit CB alımına etkisi
The effect of surface roughness to the retention of wolmanith CB used for wood preservation in European black pine (Pinus nigra Arnold)
- Tez No: 216741
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL BURDURLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
 - Anahtar Kelimeler: Karaçam, Wolmanit CB, yüzey pürüzlülügü, emprenye, Blackpine, Wolmanith CB, surface, wood preservation
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalısmada, karaçam (Pinus Nigra A.)'dan elde edilmis numunelerde yüzey isleme tekniklerinin, agacın kesit yönünün ve Wolmanit CB emprenye maddesi uygulamasının yüzey pürüzlülügüne ve yüzey pürüzlülügünün de Wolmanit CB maddesi alımı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Farklı yüzey pürüzlülükleri elde etmek için, numunelere, 24 ve 48 disli daire testere ile biçme, 1- 2-3 bıçaklı kesicilerle rendeleme, ve 60,100 ve 120 numaralı zımparalarla zımparalama islemleri uygulanmıs, Mitutoyo SJ-301 pürüzlülük ölçme cihazı ile Wolmanit CB maddesi uygulanmadan önceki pürüzlülük degerleri tespit edilmistir. Numuneler 200C sıcaklık ve 2 atm basınç sartlarında 30 kakika süreli kazanda basınç yöntemi ile Wolmanit CB maddesi kullanılarak emprenye edilmistir. Emprenye sonrası numunelerin hacimleri ve hacim artısları, Wolmanit CB maddesi alım miktarları, hava kurusu hacimleri ile hava kurusu pürüzlülük degerleri tespit edilmistir. Yapılan testlerde TS 11072 TS 2472 ve TS 6956'de belirtilen genel ilkelere uyulmustur. Elde edilen veriler SPSS paket programında analiz edilmistir. Analiz sonuçlarına göre; yüzey isleme türü, kesit yönü ve Wolmanit CB maddesi uygulaması yüzey pürüzlülügü üzerinde etkili olup, yüzey isleme türleri açısından rendeleme, kesit yüzeyleri açısından ise teget kesit yüzey daha düsük pürüzlülük degerleri vermektedir. Buna göre, Wolmanit CB maddesi uygulaması pürüzlülük seviyesini arttırmaktadır. Bu pürüzlülük degerlerine göre; yüzey isleme teknikleri içerisinde en yüksek Wolmanit CB maddesi alımı rendelenmis yüzeylerde ortaya çıkarken teget yöne göre radyal yöndeki Wolmanit CB maddesi alımı daha yüksektir. Bu sonuçlara göre, karaçamdan yapılmıs ürünlere ait parçaların üretilmesinde daha düsük pürüzlülük ve daha yüksek Wolmanit CB maddesi alımı için yüzey isleme türlerinden rendelemenin tercih edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the effects of surface processing techniques on the samples obtained from black pine (Pinus Nigra A.), section direction of wood and application of Wolmanite CB impregnate substance on surface roughness and effect of surface roughness on the retention of Wolmanite CB substance. So as to acquire different surface roughness, samples were cut with saw 24 and 48 toothed circular saw, planed with 1-2-3 blade cutters and sanded with 60,100 and 120 grit sandpapers and their roughness values were determined via Mitutoyo SJ-301 roughness measuring device before application of wolmanite CB substrate. Samples were impregnated with Wolmanite CB substrate in a boiler with pressure method at the temperature of 20°C and at 2 atm pressure conditions for 30 minutes. After the impregnation process, values of volumes of samples and volume increase, retention of wolmanite CB substrate that they got, volumes of airdried, roughness value of air-dried were determined. General principles stated at TS 11072, TS 2472 and TS 6956 were followed during the tests carried out. Data obtained were analyzed by using SPSS packet program. According to the results of analysis, it is determined that surface processing type, section direction and application of wolmanite CB substrate are effective on surface roughness, planning enables lower roughness values in terms of surfacing and tangential section surface enables lower roughness values in terms of section surfaces. Application of Wolmanite CB substrate increases the level of roughness. As per the value of this roughness, the highest level of retention wolmanite CB substrate is seen on planed surfaces and retention of wolmanite CB substrate is higher at radial direction than tangential direction. According to these results, it is suggested that planing should be preferred for the production of products members made of black pine and for retention of Wolmanite CB substrate more.