Man's predicament in three novels of Thomas Hardy: The Mayor of Casterbridge, Tess of the D'urber villes and Jude teh Obscure
Hardy'ın üç kitabında (The Mayor of Casterbridge, Tess of the D'urbervilles and Jude the Obscure) insanın yaradılış sebebi
- Tez No: 21682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL NORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: kader, amaç, insan hatası, sosyal çevre, tesadüfler, acımasız güç, kabullenme, fate, aspiration, shortcoming, social- circumstance, coincidence, maling power, resignation
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ HARDY 'İN ÜÇ KİTABINDA (THE MAYOR OF CASTERBRIDGE. TESS OF THE D'URBERVILLES AND JUDE THE OBSCURE ) İNSANIN YARADILIŞ SEBEBİ AYGÜNEŞ, N. Meltem Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Edebiyatı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ünal NORMAN Şubat, 1992, 122 sayfa Hardy kaderin insan hayatı üzerindeki olumsuz etkilerini üç kitabının (The Mayor of Casterbridge, Tess of The D'urbervilles, Jude The Obscure) ana karakterleri (Henchard, Tess and Jude) üzerinde inceler. Bu karakterler gerek kendi hataları, gerek sosyal çevrelerinin etkisi ve gerekse kötü talihlerinin (kısacası kaderlerinin) bir sonucu olarak hayatta belirledikleri amaçlarına ulaşamazlar. Bu uğurda ellerinden geleni yapsalarda olayların akışını değiştiremezler. Hayatta onlara karşı olan bir gücün varlığını ve bu güç karşısındaki mağlubiyetlerini kabul etmek onları belli bir olgunluk aşamasına getirir. Bu olgunluk, nihayet karşılaştıklarında, onların ölümü sessizce kabullenmelerini sağlar. Okuyucu karakterlerin içinde bulunduğu zor durumdan dolayı onlara acır; ve aynı zamandada gösterdikleri sabırdan dolayı onlara hayranlık duyar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAN'S PREDICAMENT in THREE NOVELS of THOMAS HARDY: THE MAYOR OF CASTERBRIDGE. TESS OF THE D'URBERVILLES AND JUDE THE OBSCURE AYGÜNEŞ, N. Meltem M. A. in English Literature Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Ünal NORMAN February, 1992, 122 pages Hardy depicts the adverse role of“fate”in the lives of his three main characters, Henchard in The Mayor of Casterbridge, Tess in Tess of D' urbervilles. and Jude in Jude the Obscure. These characters fail to achieve their aspirations due to their own shortcomings, the social circumstances and the coincidences operating against them- in short their“fates”. Although the characters struggle hard to reach their aims, they are powerless to change the course of their destinies. The realization of their failures and the impact of the ever-present“malign”power in their lives, lead to a certain personal growth and eventually with this outlook they accept their“fate”, and are ready to face their end, death, with calm resignation. The characters are pitied for their predicament and are admired for their fortitude.