Aydın ilinde Büyük Menderes nehri ile sulanan bölgelerde yetişen bazı sebze ve meyvelerdeki ağır metal kirliliğinin araştırıması
Investigation of heavy metal pollution in some vegetables and fruits irrigated with Büyük Menderes river in Aydin province
  1. Tez No: 216918
  2. Yazar: BURCU KESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Demir, bakır, kadmiyum, kurşun, çinko, yaş yakma, AAS, Büyük Menderes Nehri, Iron, copper, cadmium, lead, zinc, wet burn, AAS, Great Menderes River
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada Aydın İli'nin en önemli sulama kaynaklarından olan Büyük Menderes Nehri' nden kaynaklanan ağır metal kirliliği araştırılmıştırBunun için menderes nehri ile sulanan bölgelerden başlıca 9 ürün (börülce, bamya, mısır, biber, ıspanak, patlıcan, domates, karpuz ve fasulye) toplanmış ve bu ürünlerde yaş yakma yöntemi uygulanarak ürünlerin içerisinde bulunan metaller çözünürleştirilmiştir. Elde edilen çözeltiler atomik absorbsiyon spektrofotometresi ile analizlenmiş ve başlıca 5 metalin miktarı tespit edilmiştir. Bu metaller bakır (Cu), çinko(Zn), demir(Fe), kurşun(Pb) ve kadmiyum(Cd)' dur.Kirlenmenin Büyük Menderes Nehri' nden kaynaklandığını belirginleştirmek için karşılaştırma yapmak amacıyla sulanmayan bölgelerden de örnekler toplanmış ve sulanan bölgelerdeki ürünlere uygulanan işlemlerin aynısı uygulanmıştır.Yapılan çalışmaların incelenmesi sonucunda bütün ürünlerde analizleri yapılan metaller açısından kirlenmenin olduğu tespit edilmiştir. Her üründe sulanan bölgelerdeki metal derişimleri, sulanmayan bölgelerdeki metal derişimlerinden daha yüksek düzeyde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, heavy metal pollution that arise from Büyük Menderes River which is the most important irrigation source of Aydın, has been studied.Nine crops (kidney-bean, okra, corn, pepper, spinach, eggplant, tomato, watermelon, green beans) are collected from field that is irrigated with Büyük Menderes River. Metals in these crops are disssociated with wet burn method. Five metals were detected with AAS from sollution obtained with wet burn method. Copper (Cu), zinc (Zn), iron (Fe), lead (Pb) and cadmium (Cd) are metals detected.To ensure the pollution from Büyük Menderes River, same crops were collected from unirrigated area and same processes were applied.Pollution of five metals were determined in all collected crops. Metal concentrations in crops irrigated with Büyük Menderes River were higher than unirrigated crops.