Japonya'nın güvenlik stratejileri, dış politika araçları ve değişim
Japan's security strategies, foreign policy tools and change
- Tez No: 217375
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖNDER KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Japanese political history, Security studies, foreign policy tools, Japanese foreign policy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Japonya'nın uluslararası arenaya önemli bir ekonomik güç olarak çıkması ikinci dünya savasından sonra ortaya çıkan önemli gelismelerden bir tanesidir. Burada üzerinde önemle durulması gereken konu sadece ekonomik anlamda önemli bir güç olmakla kalmayan Japonya, teknolojik yenilik, kalite ve Japon malı imajını saglamasıyla da çok önemli bir konuma gelmistir. Ekonomik anlamda bu kadar avantajlı bir konumda olmasına karsın, siyasi alanda uluslararası konularda beklenen kadar etkin bir konumda degildir. Bunun en önemli sebepleri arasında Japonya'nın ikinci dünya savası sonrasında ABD tarafından isgal edilmis, anayasası degistirilmis ve ülke güvenliginin tamamen dısa bagımlı hale gelmesidir. Japonya dıs güvenliginin ABD tarafından saglanmasının verdigi bir rahatlık ile içerde savunma harcamalarını minimum düzeye getirmis, sanayi hamlelerini buradan aktarılan kaynaklarla gerçeklestirmistir. Japon tarihinde militarizmi ve pasifizmi incelemek mümkündür. 1945'li yıllara kadar olan dönem Japonya için siddetli militarist bir dönem olarak kabul edilebilirken, 1945 sonrası ise pasifist bir dönem olarak ele alınabilir.
Özet (Çeviri)
Japan?s emerge as an international economical power after WWII has been one of the most important developments in international order. A striking feature related to Japan is that it poses not only an economical power but also bringing the idea of ?Made in Japan? image with technologic innovations and quality. Despite its powerful economical appeareance Japan has been unable to display political strengts in the international arena. The American invasion of the country and resultant such developments as the imposition of a constitution and disarmement of the nation are a few of the main reasons behind the weaknesses after the WWII. This facilitated the economical development of the country by allocating its sources to economical and technological advancements rather than investing huge amounts in defense. Japan has deployed its rich economical resources in its international relations as a tool to obtain the results, which may have political and sometimes military implications. Therefore, the examination of Japanese history and its use of economical forms in international relations is a unique and fruitful experience.