Bankacılık sisteminde yaşanan gelişmelerin denetleme sistemine yansımalarına kuramsal bakış ve Türkiye örneğinde gelişmelerin irdelenmesi
Reflection of banking system 's evolution on to the bank supervision, their theorical aspects and effects on to the Turkish banking system example
  1. Tez No: 217832
  2. Yazar: HANİFE NİLÜFER UĞUR DALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Neo-klasik iktisat, Banka denetimi, Banka performansı, TürkBankacılık Sistemi, neo-clasic theory, bank supervision, Turkish Banking System, bankperformance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu tezin amacı, neo-klasik kuramın banka ekonomisine bakış açısının eleştirisinin,sistemin bu kadar çok denetime gereksinim duymasının nedenlerinin araştırılması,uluslarararsı finansal sistemdeki değişikliklerin banka denetimlerine yansımaları vedenetimlerin banka performansı üzerindeki etkileri üzerinden yapılmasıdır.Bu amaçla banka denetim amaç ve hedefleri, finansal sistemin sağlıklı işleyişininbanka denetimlerine de bağlı olduğu düşüncesiyle, denetimlerin banka performansıüzerindeki etkileri üzerinden incelenmiştir.Banka denetimlerinin ardındaki amaç, tasarruf sahiplerinin ve diğer banka kredilimüşterilerinin haklarını, ahlaki tehdit ve tehlikelerden, bankaların yol açtığı risk vesorunlardan korumaktır. Bütün bunlar, bankalar ve müşterileri arasındaki asimetrikbilgi sorunundan kaynaklanmaktadır ki,bu eksiklikler de neo-klasik kuramdansapmaları göstermektedir.Son 25 yılda, makroekonomik şoklar, ulusal ve uluslar arası bankacılık sektöründekihaksız rekabetlerin yol açtığı banka başarısızlıkları ve iflasları tüm dünyada krizli birdönemin yaşanmasına yol açmıştır.Tez aynı zamanda, son 25 yılda dünya finans sisteminde yaşanan değişikliklerinTürk Bankacılık Sistemine etkilerini, onun denetim anlayışında yol açtığıdeğişiklikleri ve banka performansları üzerindeki etkilerini de irdelemektedir.
Özet (Çeviri)
This research is aimed at point on; a critic of neo-clasic theory?s explanations of thebank economy, reasons of too many supervision needs, the impact of internationalfinancial systems changes on the bank supervision and the effects of it on bankperformance.The primary objective of this thesis is to examine bank supervision goals on thebank economy and its effect on performances. Because the health of the financialsystem depends also on the quality of bank supervision.The main idea behind bank supervision arrangements is to cushion savers andother bank creditors against the moral hazard, the principal agent and the adverseselection problems at the hands of bank. All these problems result from theassimetry of information between creditors and their banks. All this events reflectdeviation from neo-clasical world.Since the past 25 years, bank failure attributable to macroeceonomic shocks andincreased domestic and foreign competition in the banking industry, have becomecommon around the world.Thesis points also the changes of world finacial system?s changes in last 25 yearsand their reflection on Turkish Banking System, on its supervisionary approach, andits performance.