Existentialism and Samuel Beckett's two plays: Endgame and Happy Days
Varoluşçuluk ve Samuel Beckett'in iki oyunu: Oyun Sonu ve Mutlu Günler
  1. Tez No: 217980
  2. Yazar: TİJEN TAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET İNAM, PROF.DR. NURSEL İÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Varolusçuluk, Samuel Beckett, Sahihlik, Existentialism, Samuel Beckett, authenticity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez Samuel Beckett'in Oyun Sonu ve Mutlu Günler oyunlarının bir analizini yapmaktadır. Bunu, oyun yazarının bu oyunlardaki karakterlerin yaratılması, sahne ve dil kullanımında, nasıl kendi egilimini sergilemek için, sahihlik yolunda, umutsuzluk, endise ve fırlatılıp atılmıslık gibi bazı varolusçu konseptleri kullandıgını inceleyerek basarmaktadır. Bu çalısma Beckett'in bu iki oyunu ile Varolusçuluk arasında benzerlikler oldugunu, ve her iki oyundaki bazı karakterlerin sahih olmayı arayan varolusçu insanı sergilediklerini savunmaktadır. Diger bir deyisle, bazı farklılıklar olmasına ragmen, bu oyunlar Samuel Beckett'in Varolusçuluk görüsünün Sartre'ın görüsü ile oldukça benzer oldugunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis carries out an analysis of the plays by Samuel Beckett, Endgame and Happy Days. It achieves this by exploring how the playwright?s characterization, setting and use of language in these plays display his tendency to employ some existentialist concepts such as despair, anxiety and thrownness on the way to authenticity. This study argues that there are some similarities between Beckett?s two plays and Existentialism, and some characters in both plays display the existentialist man who is looking for becoming an authentic man. In other words, although there are some differences, these plays show that Samuel Beckett?s view of Existentialism is quite similar to the Sartrean view.