The analysis of the perceptions of English language instructors at TOBB University of Economics and Technology regarding inset content
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İngilizce okutmanlarının hizmet içi eğitim içeriğine ilişkin algılamalarının incelenmesi
- Tez No: 217981
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BETİL ERÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, öğretmen yetistirme, profesyonel gelisim, In-service training, teacher training, professional development
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalısmanın amacı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü'nde görev yapan ?ngilizce okutmanlarının hizmet içi eğitimi profesyonel gelisimlerinde ne ölçüde önemli olarak düsündüklerini belirlemektir. Çalısmanın bir baska boyutu ise hazırlık sınıfında görev yapan ?ngilizce okutmanlarının hizmet içi eğitim programında uygulanacak olan öğretim yöntemlerine iliskin tercihlerinin yanı sıra okutmanların profesyonel ihtiyaçlarını belirlemektir. Diğer bir amaç ise deneyimli ve deneyimsiz okutmanların ihtiyaçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu çalısma, TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıflarında görev yapan otuz dokuz okutmanın desteğiyle yürütülmüstür. Ayrıca, Yabancı Diller Bölümü Baskanı da çalısmada yer almıstır. Veriler, hizmet içi eğitimin özelliklerine iliskin okutman görüslerini, okutmanların ihtiyaçlarını ve okutmanların tercih ettikleri öğretim yöntemlerini belirlemeye yönelik maddelerin yer aldığı anket yoluyla 39 okutmandan elde edilmistir. Ankette Likert ölçeği maddeleri ve açık uçlu sorular yer almaktadır. Bunun yanı sıra, 10 okutmanın 50-dakikalık derslerinde video kaydı yapılmıstır. Video kayıtları hizmet içi eğitim sırasında üzerinde durulması gereken okutman ihtiyaçlarını gözlemlemek için yapılmıstır. Son olarak, dersleri kayıt edilen 10 okutman ile birebir görüsmeler yapılmıstır. Görüsmelerin amacı okutmanların anket ve video kaydına iliskin bulgular üzerinde yorum yapmalarını sağlamaktır. Okutmanların hizmet içi eğitime iliskin görüsleri ile ne ölçüde paralellik gösterdiğini öğrenmek açısından, Yabancı Diller Bölümü Baskanı ile de ayrıca görüsme yapılmıstır. Veri kaynaklarından elde edilen bilgiler nicel ve nitel olarak incelenmistir. Kapalı uçlu maddeler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmis ve her bir madde için ortalama değerler hesaplanmıstır. Deneyimli ve deneyimsiz okutmanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için, bağımlı olmayan ttesti hesaplanmıstır. Nitel veri içerik analizi yoluyla incelenmistir. Çalısmanın sonuçları okutmanlar için hizmet içi eğitimin profesyonel gelisim açısından önemli olduğunu, ?ngiliz Dili Eğitimi alanındaki yeni gelismeleri takip etmek istediklerini ve hizmet içi eğitim çerçevesinde seminer ve konferanslara katılmaya istekli olduklarını ortaya koymustur. Profesyonel gelisim açısından, okutmanların, kendi deneyimleri üzerinde yansıtıcı değerlendirme yapma, konusma becerileri öğretimi ve telaffuz, yazılı ve sözlü hata düzeltme, öğrenci özerkliğinin arttırılması, sınıf yönetimi ile ilgili sorunlar, karma-beceri düzeyli sınıflar, öğrencilerin dil farkındalıklarını arttırma gibi alanlarda eğitim görmeye ihtiyaçları olduğu tespit edilmistir. T-testi sonuçları deneyimli ve deneyimsiz okutmanlar arasında `kelime öğretimi', `dilbilgisi öğretimi' ve `yazılı ve sözlü hata düzeltme yöntemlerine iliskin anlamlı fark olduğunu ortaya koymustur. Deneyimli okutmanların kelime ve dilbilgisi öğretimi ile yazılı ve sözlü hata düzeltme stratejileri ile ilgili eğitim almaya daha fazla istekli oldukları tespit edilmistir. Bulguların sonucunda, TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü için sürdürülebilir bir hizmet içi eğitim programı modeli önerilmistir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to analyze the extent of instructors at TOBB University of Economics and Technology, Department of Foreign Languages regard in-service training programs crucial for their professional development. Another aspect of the study was to identify the professional needs of the instructors teaching preparatory classes as well as to determine the preferred instructional methods of an INSET program. The final aim of the study was to determine whether there are statistically significant differences between novice and experienced instructors regarding their needs and expectation of an in-service training program.The study was conducted among thirty-nine instructors who are teaching preparatory classes at TOBB ETU, DFL. The chairperson of the DFL also took part in the study. Data from the 39 instructors were collected through questionnaires which were developed to uncover the opinions of instructors in terms of the characteristics of effective in-service training programs, to identify the needs of the instructors and determine the instructional methods preferred in-service training program. The questionnaires included both Likert scale and open-ended items. Moreover, 50-minute lessons of 10 instructors were video recorded. Video recordings aimed to identify the needs of the instructors that should be addressed through an in-service training program. Finally, interviews were conducted with 10 instructors whose classes were video recorded. The aim of the interviews was to enable the instructors to reflect on the findings of the questionnaires and the video recordings. Another interview was conducted with the chairperson of the DFL to uncover to what extent his perceptions about in-service training activities correlate with those of the instructors. Data collected through the instruments were analyzed both quantitatively and qualitatively. Close-ended items were analyzed via the SPSS program and mean scores for each item were calculated besides an independent sample t-test. The qualitative data were analyzed through content analysis. The results of the study revealed that the instructors believe INSET is crucial for their professional development, they would like to keep on track with new developments in the field of ELT and participate in seminars and conferences as part of INSET programs. In terms of the professional needs, it was found that instrcutors need to be trained on teaching speaking skills and pronunciation, written and oral correction, promoting student autonomy, dealing with classroom management problems, teaching mixed-ability groups, raising language awareness of students and reflecting on their own experience. The t-test results demonstrated that there was a statistical significance between the answers of novice and experienced instructors concerning being trained in `teaching vocabulary,? `teaching grammar? and `improving in written and oral correction strategies.? It was found that experienced teachers are particularly interested in training sessions on teaching grammar, teaching vocabulary, and improving written and oral correction strategies. As a result of the findings, an ongoing INSET program model was proposed for the Department of Foreign Languages at TOBB ETU.