XVII. Yüzyılda Lârende (Karaman) şehrinin fiziki ve sosyo-ekonomik yapısı
Fizicial, social and economical structure of Lârende (Karaman) city at XVIII. century
  1. Tez No: 218637
  2. Yazar: AHMET CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KÜÇÜKDAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karaman (Lârende) şehri, Tarih, Fiziki Durum, Sosyo-Ekonomik Hayat, The City of Karaman (Lârende), History, Social and Economic Life
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 393
Özet
Eski adı Lârende olan Karaman şehrinin Osmanlı dönemindeki fiziki ve sosyo-ekonomik durumu bugüne kadar ayrıntılı bir şekilde incelenmemiştir. Bu çalışmada orijinal arşiv kaynaklarından yararlanılarak şehrin XVIII. yüzyıldaki fotoğrafı çekilmiştir.Karaman adının, merkezi Konya olan Karaman Eyaleti ile aynı oluşu, arşiv taramalarında bir dezavantajdır. Bu nedenle kaynakların dikkatli seçilmesi gerekir.Temel kaynak olarak XVIII. yüzyılda tutulan Karaman Kadı Sicilleri kullanılmıştır. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'ndeki Karaman'la ilgili belgeler bu çalışmada kullanılmıştır. Ayrıca ihtiyaç duyuldukça telif eserlerden de yararlanılmıştır.Tarihî bir dokuya sahip olan Karaman şehrinin Osmanlı döneminde Karamanoğulları dönemine göre önemi azalmışsa da XVIII. yüzyılda orta ölçekli bir kaza merkezidir. Çok sayıda kamu görevlisi, yoğun bir iş ve ticaret hacmi vardır.
Özet (Çeviri)
Fizical, social and economic situation of the city of Karaman, old name was Lârende, hasn?t been studied until today exactly. In this study, ıt has been taken fotograph of the city?s XVIII. century scenery with original registers.In XVIII. century Karaman was name of the city and name as well as province. This circumstances has some disadvantages. Because two names may become confused. So, written sources must be chosen carefully.In this study, Karaman Kadı Registers written in XVIII. century, was used basicly. Besides other Ottoman archives and publishes was used in necessity.In Ottoman period, Karaman has a historical heritage was less important city than Karamanoğulları period. But it was a important city. It had a lot of civil servants, soldiers and massive business, trade and commerce in XVIII. century.