Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran hastalarda panik bozukluk sıklığı ve öğrenim düzeyi ile ilişkisi
  1. Tez No: 219134
  2. Yazar: ŞULE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatri, psikoloji, epidemiyoloji, etiyoloji, Psychiatry, psychiology, epidemiology, etiology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Psikiyatrik bozukluklardan Panik Bozukluk (PB) etiyolojisi ve patogenezisikonusunda ipuçları elde etmek ve risk gruplarını belirleyebilmek içinepidemiyolojik çalışmalara gereksinme vardır. Bu çalışmalar PB yaygınlığını vetedavi yaklaşımını belirlemek açısından önem taşır.Araştırmaya Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi HastanesiPsikiyatri Anabilim Dalı Polikliniği'ne herhangi bir psikolojik ve/veya psikiyatriknedenle ilk kez ve ayaktan başvuran kişilerin dosyaları 2007 Aralık ayından geriyedoğru gidilerek 01 Ocak-31 Aralık 2007 tarih aralığında 358 kişi taranmıştır.Araştırmamızın örneklem hacmini belirlerken en düşük öğrenim düzeyikategorisinin Yüksek Öğrenim olduğu (% 7, Türkiye İstatistik Kurumu, 2006)bilgisi göz önüne alındı. Kategorik veri istatistiklerinin sağlıklı yapılabilmesi içinen küçük gözlenen verinin minimum 25 olmasını sağlayacak örnek büyüklüğünün358 olduğu saptandı. Psikiyatri polikliniğine başvuran ve diğer polikliniklerebaşvuran gruplarda yaş ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın toplam olarak 716 kişiyeulaşıldı.Bilgi formundaki veriler Excel formatında düzenlendi. Psikiyatripolikliniğine başvuran ve diğer polikliniklere başvuran bireylerin oluşturduğugruplar öğrenim düzeylerine göre karşılaştırıldı. Düzenlenen verilerin sayı ve %değerleri belirlenerek tablolar oluşturuldu.
Özet (Çeviri)
To obtain the hints about etiology of panic malfunction and patogenezyfrom psychiatric malfunction and to determine the groups of risk, we needepidemiologic studies. These studies are too important to establish thegeneralization of PB and the approach of the cure.In this study, we observed 358 person who appeal to Hospital of Medicine,Department of Psychiatry Policlinic, Konya Selcuk University with a psychiologicand/or pyschiatric malfunction and first-time between 01 January-31 December2007, from 2008 Aralık December to the past.To determine the capacity of our study?s sample size, we count the loweducation level as High Education. (% 7, The Foundation of Statistics, Turkey,2006) We decide the extent of the sample 358, to have the statistics of categoryinputs successful which is seen as 25. We reach to 716 person without any age andsexuality discrimination who appeal to psychiatry policlinic and the other clinics.The datas in the form of knowledge are formatted in Excel. We comparethe groups which are appeal to psycihiatry poliniclincs and other policlinics astheir education level. We show the number and the values of the datas at thetables.