Karaman mimari yapılarındaki yazılı ve süslenmiş taşların incelenmesi ve seramikte uygulanması
The study of the inscribed and ornamented stones in the archituctral buildings in Karaman and its application on ceramics
  1. Tez No: 219231
  2. Yazar: SEDA DİLAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET HACIZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Karaman, Stone inscritions and ornaments, Architectural building, Ceramic application, Sagar technique
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasında amaç; Karaman mimari yapılarında bulunan yazılı ve süslenmiş taşları sanat açısından incelemek ve bu inceleme sonuçlarının çağdaş sanatsal seramiğe uygulanışını gerçekleştirmektir. Aynı zamanda yapılan bu inceleme ve uygulama araştırmasını, mevcut bilimsel ve sanatsal kaynaklar ışığında, yazılı ve fotoğraflı bir şekilde sunmaktır.Bu amaçtan yola çıkarak, çalışmada Karaman'ın en eski dönemlerinden günümüze dek ağırlıklı olarak da Anadolu Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait mimari yapılardaki yazıtlar ve süslemeler incelenmiştir. Mimari yapılardaki yazıt ve süsleme örneklerini seçerken özellikle seramik malzemeye daha yakın olan sadece taş malzemeler üzerindeki örnekler araştırma objesi olarak ele alındı.Çalışmanın uygulama aşamasında çağdaş sanatsal seramiğin çeşitli malzemeleri, teknikleri, yöntemleri ve araçları kullanılarak, önceden belirlenen bir konu akışı ile hedefe ulaşılmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler; Karaman, Taş yazıt ve süslemeler, Mimari yapı, Seramik uygulama, Sagar Tekniği.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the incribed and ornamented stones in the architectural buildings in Karaman from point of artistic view , to realize the application of the results of this study on the modern and artistic ceramics and to present this applied research by writting and photographs under the ligth of scientific and artistic sources .In this purpose we investigated the inscritions and ornaments in the architectural buildings in Karaman belonging to Anatolia Seldjuk, Principauties and Ottoman Periods dated from the most early periods of Karaman to today. By choosing the inscrition and ornament samples in the architectural buildings, the only specimens on the stone materials more similar to the ceramic have been taken up as research object.By using various materials, techniques, methodes and means of the modern ceramic art in the stage of the application of this study, we tried to reach to the target by the firstly determined subject flow.