Öğretmen adaylarının medya okuryazarlık düzeyleri
Media literacy levels of the candidate teachers
  1. Tez No: 219377
  2. Yazar: ADEM KARATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. KEMAL KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Medya Okuryazarlığı, Medya, Kitle İletişim Araçları, Okuryazarlık, Media Literacy, Media, Mass Communication, Literacy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, öğretmen adaylarının görüşlerine göre, öğretmen adaylarının medya okuryazarlık düzeylerini belirlemektir. Ayrıca öğretmen adaylarının medya okuryazarlık düzeylerini cinsiyet, yaş, bölüm, öğretim türü, mezun olunan lise, liseden mezun olunan puan türü, bilgisayar kullanım olanağı, internet kullanım olanağı, gazete takip edip etmeme, TV kullanım sıklıkları, TV kullanım amaçları, internet kullanım sıklıkları ve internet kullanım amaçları gibi değişkenlerin ne düzeyde açıkladığını da incelemektir.Çalışma grubu olarak, 2007-2008 öğretim yılında Uşak Eğitim Fakültesi'nde kayıtlı Sınıf Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencilerinden oluşan 560 kişilik öğretmen adayı seçilmiştir.Araştırmada medya okuryazarlık düzeylerini ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen ?Medya Okuryazarlık Düzey Belirleme Ölçeği (MODBÖ)? kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, faktör analizi, korelasyon, t testi ve anova testi kullanılmıştır.Araştırmada öğretmen adaylarının liseden mezun oldukları puan türleri, bilgisayar sahipliği, internet bağlantısının olup olmaması, gazete okumaları, TV izleme sıklıkları ve İnternet kullanım sıklıklarının medya okuryazarlık düzeyi üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine -according to candidate teachers? opinions- to what extent media literacy levels of the candidate teachers is explained by variables such as gender, age, department, teaching type, graduated high school, type of department graduated at high school, opportunity of computer usage, opportunity of internet usage, reading a journal continuously or not, frequency of TV usage, aims of TV usage, frequency and aims of internet usage.As a workgroup, 560 candidate teachers were chosen from Primary School Teacher Education Department, Turkish Teacher Education Department and Social Studies Teacher Education Department at Uşak University, Faculty of Education.In the research ?Media Literacy Level Determination Scale? has been improved and used by the researcher to determine media literacy level.Frequency, percent, mean, standard deviation, factor analysis, correlation, t-test and anova test were used to analyze data. In this research, it has been determined that the variables such as type of department graduated at high school, having a computer, having internet connection, reading journals, frequency of watching TV and using internet have effect on media literacy level.Gender, age, department, type of education and type of graduated high school of candidate teachers were not seen to be contributing much to the variety of media literacy levels.