Sosyal tabakalarda eğitim anlayışları -Kırıkkale örneği-
Conception of education in social strata ?in the case of Kırıkkale-
  1. Tez No: 219847
  2. Yazar: SADİYE KAYAARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ORÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sosyal Tabakalaşma, Sosyal Statü, Sosyal Sınıf, Eğitim Anlayışı, Ekonomi, Education, Social Stratification, Social Status, Social Class, Conception of Education, Economy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışmanın konusu, ?Sosyal Tabakalarda Eğitim Anlayışları ?Kırıkkale Örneği-?dir. Eğitim olgusu toplumdan soyutlanarak ele alınamaz. Bu nedenle bu araştırmada eğitime sosyolojik bir çözümleme ve bakış açısıyla yaklaşılmıştır. Sosyal tabakalaşma ve eğitim birbirini karşılıklı olarak etkilemektedir. Demokratik toplumlarda eğitim yoluyla sosyal tabakalaşma piramidinde üst konumlara ulaşma imkânı vardır. Bu nedenle, sosyal tabakalarda nasıl bir eğitim anlayışının olduğunu bilmek toplumun zamanla nasıl bir tabakalaşma profili çizeceğini anlamaya da yardımcı olabilir.Bu araştırmanın amacı sosyal tabakalaşma ile eğitim anlayışları arasında nasıl bir ilişki olduğunu Kırıkkale örneğinde ortaya koymaktır. Bu çalışma teorik ve uygulamalı bir çalışmadır. Çalışmada anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada sosyal tabakalarda eğitim anlayışlarıyla ilişkili olarak cinsiyet, yaş, gelir, meslek, eğitim düzeyi, aidiyetlik hissi gibi sosyo-demografik, sosyo-ekonomik ve kültürel özelliklerin analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is conception of education in social strata ?in the case of Kırıkkale. The fact of education can not be investigated as abstracting from the society. Therefore, in the study, the education is examined in a sociological perspective and analyzed sociologically. The social stratification and education affect other one mutually. In democratic societies, it is possible to ascend into higher latter in the pyramid of social stratification by the way of education. Therefore, to know which kind of comprehension of education exists in the society helps us to understand to follow the ways in which social stratification re-shapes.The aim of the study is to bring to light on the relationship between social stratification and conception of education in the case of Kırıkkale. This work consists of theoretical and applied parts. In the study, we have used the questionnaire technique. In the study, social, demographic, economic and cultural issues such as sex, age, income, occupation, level of education, membership of a stratum were analyzed in their relation with conception of education.