Cumhuriyet Dönemi Denizli'nin sosyal tarihi (1923-1950)
The social history of Denizli at period of republic (1923-1950)
- Tez No: 220070
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Denizli, Cumhuriyet, Sosyal, Ekonomi, Kültür, Denizli, Republic, Social, Economic, Culture, Population
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet Dönemi Denizli'nin sosyal tarihi incelenmiştir.Sosyal tarih yazımında öncelikli olarak Denizli ilinin coğrafi özellikleri belirtildikten sonra, Cumhuriyet dönemine kadar olan tarihsel gelişimi ele alınmıştır.Denizli'deki sosyal yaşamın ele alındığı araştırmada sosyal tarihin temel konuları olan eğitim ve basın hayatı, 1923-1950 yılları arasında yapılan beş nüfus sayımının genel özellikleri, giyim, kuşam, beslenme, dini hayata dair gelenekler, yerel edebiyat ürünleri, spor, sağlık, sosyal hizmetler, ekonomik ve ticari hayat, tarımsal faaliyetler ve hayvancılık konuları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, social history of Denizli is studied. In writing the social history,after geographical features of Denizli has been stated the historical development of Denizli until Republic is dealt with.The social life in Denizli after the foundation of Republic is studied and also basic subjects of social history such as education and press, general features of the five census held between 1923 and 1950, clothing, nutrition, tradition, in religious life, local litarature Works, sports, healt, social service, economiy and trade, agricultural activities and stock breeding have been evaluated.