Haber Gazetesi'ne göre Afyonkarahisar'ın sosyo-ekonomik ve kültürel durumu (1938/1948)
Socio-economic and cultural situation of Afyonkarahisar according to the newspaper Haber (1938/1948)
- Tez No: 220089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALİ GAZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Afyon, Haber Gazetesi, Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Yapı, Afyon, Haber Newspaper, Social-Cultural and Economic Structure
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Bu araştırmanın amacı Haber Gazetesi taranmak suretiyle Afyon'un sosyal, ekonomik yapısı hakkında bilgi elde etmektir.Araştırmada kullanılan materyal 1938-1948 yılları arasında çıkan Haber gazetesidir. Yapılan basın taraması sonucunda elde edilen veriler ışığı altında şehrin sosyo-ekonomik yapısı değerlendirilmeye çalışılmıştır.1938-1948 yılları arasında Afyonkarahisar'da Cumhuriyetin kurumsallaşması, halkevi ve belediye faaliyetleri dolayısıyla önemli çalışmalar yapılmıştır. Bu gün şehirdeki pek çok yapı o yıllara aittir. O yılları etraflıca anlatan eser bulunmamakla birlikte yerel basından Haber gazetesinde şehir hayatına dair önemli bilgiler bulunmaktadır. Şehirdeki tüm siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler Haber gazetesi ekseninde incelenmiştir. Bu dönemde Afyon'da yaşananlar İsmet İnönü dönemindeki sosyo-kültürel ve ekonomik duruma ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to gain knowledge about social and economic structure of Afyonkarahisar with scanning and analyzing ?Haber? Newspaper.In this research, ?Haber? Newspaper between the years of 1938-1948 is used as historical source. The socio-cultural structure of Afyonkarahisar is examined with the help these data.The process of Republican institutionalization can be observed in Afyonkarahisar between the years of 1938-1948 both in the facilities of People Houses and the Afyonkarahisar manicupality. At he present day, many important buildings belong to these years. There is no detailed studies related to the process of Republican institutionalization in Afyonkarahisar. But ?Haber? Newspaper gives many signficant information about the process in Afyonkarahisar. Thus, all political, economic, social and cultural developments was examined by focusing on ?Haber? Newspaper. The study related to years between 1938-194 in Afyonkarahisar can be clarified the socio-cultural and economic atmosphere in İsmet İnönü Era and the first years of Republican Period.