Uncertainty and investment:Evidence from the panel data of Turkish manufacturing firms
Belirsizlik ve yatırım: Türk imalat sanayi firmaları panel data örneği
  1. Tez No: 221383
  2. Yazar: GÜLDEN KARAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SUUT DOĞRUEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uncertainty, Investment, Belirsizlik, Yatırım
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
The aim of this study is to investigate whether investment decision of the Turkish firms operating in Manufacturing industry is sensitive to the uncertainty or not. The study is performed using panel data of Turkish Manufacturing Firms listed in Istanbul Stock Exchange for the period of 1993-2002. GARCH modeling, standard deviation of unpredictable part of stochastic variable and the normal standard deviation of variable are the methods to be employed in the construction of uncertainty proxy. In addition, to explore the sensitivity of reaction of investors to the different source of uncertainty, three variables are utilized. Real effective exchange rate index is used to construct economy wide uncertainty proxy. Real wage index of each industry and net sales of firms are chosen as representative of industry wide uncertainty and firm specific uncertainty, respectively. According to the panel data estimations results, economy wide uncertainty affects investment positively while industry wide and firm specific uncertainty affect negatively.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmanın amacı imalat sanayinde faaliyet gösteren Türk firmaların yatırım kararlarının belirsizliğe duyarlı olup olmadığını incelemektir. Çalışma İstanbul Menkul Kıymetler borsasında hisseleri işlem gören imalat sanayi firmalarının 1993-2002 yılları arasındaki panel verileri kullanılarak yapılmıştır. Belirsizlik GARCH Modelleme ile koşullu standart sapma, AR modelleme ile rassal değişkenin tahmin edilemeyen kısmının standart sapması ve normal standart sapma formülü ile verinin standart sapması bulunarak ölçülmüştür. Bunun dışında, yatırımcı tepkilerinin farklı belirsizlik kaynaklarına duyarlılığını araştırmak için üç farklı değişkenden yararlanılmıştır. Tüm ekonomide geçerli olan bir belirsizlik ölçüsü oluşturmak için reel efektif döviz kuru kullanılmıştır. Endüstride geçerli olan belirsizlik ölçüsü her sektörün reel ücret indeksi kullanılarak ve firma için geçerli olan belirsizlik ölçüsü her firmanın net satışları kullanılarak oluşturulmuştur. Panel veri tahmini sonuçlarına göre, döviz kuru belirsizliğinin yatırımları pozitif etkilediği, endüstri spesifik reel ücret belirsizliğinin ve firmaların kendi satışlarından kaynaklanan belirsizliğin yatırımları negatif etkilediği bulunmuştur.