Geri Dön

Mehmed Emin el-Üsküdârî ve Telhîsu Tehâfüti'l-Hukemâ adlı eseri

Mehmed Emin al-Uskudarî and his Talhîsu Tahâfut al-Hukamâ

  1. Tez No: 221469
  2. Yazar: KAMURAN GÖKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN KUTLUER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351

Özet

Gazâlî ve İbn Rüşd ile başlayan, felsefî bir düşünce hareketi olarak da değerlendirebileceğimiz Tehâfüt Geleneği genelde İslam dünyasında, özelde ise Osmanlı düşüncesinde felsefî düşünüş tarzının devamını sağlamada etkili olmuştur. Çünkü Tehâfüt nitelikli eserlerde kelamî-felsefî bir takım problemler analitik bir yaklaşımla, ilmî tenkitçilik çerçevesinde ve rasyonel bir yöntemle ele alınmıştır. Osmanlı dönemi düşünürlerin bu geleneğe dâhil meselelere ilgi duyması ve bunlarla ilgili çeşitli çalışmalar ortaya koyması Osmanlı'da felsefî düşünceye karşı müspet bir tavrı yansıtan veriler olarak değerlendirilebilir. Osmanlı'nın son dönemlerinde yaşayan bir düşünür olarak Mehmed Emin el-Üsküdârî de bu geleneğe bir Telhîs çalışması ile katılması ve katkı sağlaması bakımından önem arz eden bir simadır.Telhîsu Tehâfüti'l-Hukemâ adlı eserini merkeze alarak temel felsefî-kelamî eserlerinden istifade etmek suretiyle felsefî görüşlerini ele almaya çalıştığımız Mehmed Emin el-Üsküdârî, kelam ve felsefe cereyanın tarihi gelişimi içerisinde, müteahhirîn dönemi olarak anılan muayyen bir devrenin ürünüdür. Dolayısıyla bu devreye damgasını vuran büyük kelamcılardan; Îcî, Fahreddin Râzî, Tûsî, Cürcânî, Taftazânî, Hocazâde ve Kemalpaşazâde gibi düşünürlerden fazlaca istifade eden Üsküdârî'de, bu gelenekle birlikte söz konusu etme imkânı bulduğumuz hususî bir felsefî kavrayış bağlamını rahatlıkla görebilme imkânına sahibiz.

Özet (Çeviri)

The tradition of Tahafut, which could be started by Gazali and Averroes?s books, has been effective on continuum of a style of philosophical thought both in Islamic world and Ottoman world. It was because some theological and philosophical problems had been analysed in these books of Tahafut tradition with an analytical, rational and critical method. The interest of Ottoman scholars for matters of this tradition may be regarded as their positive approach to philosophical thought. As a scholar of late decades of Ottoman empire, Mehmed Emin al-Uskudari is important in this tradition with his Telhîs. In this thesis Telhîsu Tahâfuti?l-Hukamâ has been taken as the center for al-Uskudari?s philosophical ideas. Al-Uskudari can be regarded as a member of mutaahhirin scholars.As a result of this, important theologians of this period such as Ici, Fahraddin al-Razi, Tusi, Curcani, Taftazani, Hocazade and Kemalpashazade had effected his ideas. ın conclusion, al-Uskudari, benefitting from these sources, has developed a special philosophical approach and this approach can easily be related with mutekaddimin theological tradition.

Benzer Tezler

  1. Mehmed Emîn el-Üsküdârî'nin 'Nadratü'l-Enzâr fî Şerhi'l-Menâr' adlı eserinin tahkîki

    Critical edition of Nadhrat al Anzar fi Şarh al Manar

    ÖMER TÜRKMEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    DinUludağ Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ KAYA

  2. İmam-ı Âzam Ebû Hanîfe'nin el-Fıkhu'l-Ekber risâlesine yapılan şerhler Ve Mehmet Emin el-Üsküdârî'nin Şerhu'l-Fıkhi'l-Ekber'i

    The Commentaries upon Al-Fıqh al-Akbar book by al-Imam al-A'zam (The Greatest Imam) Abu Hanifa and Sharh al-Fıqh al-Akbar (Explanation of The Greatest Jurisprudence) by Muhammed Amin Al-Uskudari

    SARA ARIKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Dinİstanbul 29 Mayıs Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YUSUF ŞEVKİ YAVUZ

  3. Eyüp Semtinde 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı devri anıtsal mimarisi

    18 Th. and 19 Th. century Ottoman monumental architecture in Eyüp

    KEREM TÜZÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FİLİZ ÖZER

  4. Ali El-Kârî ve Şeyhzâde Mehmed Emin El-Üskübî'nin vekâletle hacca dair iki risâlesi (tahkik-tercüme-latinize ve değerlendirme)

    Two treatises of Ali El-Kâri and Sheikhzâde Mehmed Emin El-Üskübi on hajj by proxy (authorization-translation-latinized and evaluation)

    ÖMER ESENER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    DinBalıkesir Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ÖZKAN

  5. Mehmet Emin Resulzade'nin Azerbaycan tarihi, Rusça'dan Türkçe'ye çeviri ve değerlendirmesi

    The history of Azerbaijan written by Mehmet Emin Resulade, translation from Russian to Turkish and its evaluation

    FATMA RODOPLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    TarihEge Üniversitesi

    Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET AKİF ERDOĞRU