Türkiye'nin engelliler politikası analizi
Turkey's policy analysis for the disabled people
  1. Tez No: 221546
  2. Yazar: HATİE REYHAN ÖZGÖBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Disabled, handicapped indivudual, ICF, Policy for Disable
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Doğuştan ya da sonradan gelişen etkenler, bireylerinyaşamlarını engelli olarak sürdürmelerine neden olmaktadır. Engelli bireylerinihtiyaçlarını karşılamak ve toplumsal hayata tam katılımlarını sağlamak için dünyada veTürkiye'de çeşitli politikalar uygulanmaktadır. İnsan Hakları çerçevesinde BirleşmişMilletler'in ?Engelli Bireyler İçin Fırsat Eşitliğini Sağlamada Standart Kurallar?Dünya'nın ve Avrupa'nın politikalarına yön vermektedir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından öne sürülen İşlevsellik, Yetiyetimi ve Sağlığın Uluslar ArasıSınıflandırılması (ICF) ile, engelli bireyleri ötekileştirmeden yeti yitimlerinitanımlaması amaçlanmaktadır. Türkiye'de süregelen tıbbi bakım ve toplumsalyaklaşımlar, engelli bireyin yaşamını sürdürmesinde ortaya konan bu politikalara bağlıolarak gelişmektedir. Çalışmada, engelli politikalarında etkin iki uçtaki medikal vesosyal modeli bağdaştıran ICF kriterleri (politikaların belirlenmesinde kullanılan ölçümyöntemi) kullanılarak Türkiye'nin hizmet, sistem ve bunlara bağlı politikalarıincelenmiştir. Elde edilen verilere göre Türkiye global gelişmelerden ve politikalardanetkilenmiştir, fakat yeterince uygulamalarına geçirememiştir. Bu tez ile, süregelençalışmalar ve 2005 yılında çıkarılan ?Özürlüler Yasası? ile engelli bireylerinkazanımları ortaya konmuş ve seçilen araştırma yöntemi ile politika belirleyiciler,uygulayıcılar ve hizmet alanlardan seçilen örneklem grupta algılama düzeyi tespit edilip,elde edilen verilerle Türkiye'nin konuya ilişkin sorunlarının ortaya konması ve bunlarailişkin çözüm yolları üretilmesine çalışılmıştır. Çalışma ile; Türkiye'nin engellilereyönelik politikalarının Dünya ve Avrupa politikalarıyla ne derece uyum içindeolduğunun ortaya konulması amaçlanmaktadırAnahtar Kelime: Engelli birey, ICF, Engellilik Politikası
Özet (Çeviri)
Some people are urged to liveas disabled either innately or afterwards. Various policies are implementedworldwide and also in our country to meet the basic needs of disabled individuals andalso integrate them into the society. The standart regulations, in ensuring equalopportunities for the disabled indivuduals, guide the policies of the United Nationsworldwide and in Europe, in the framework of human rights. InternationalClassification of Functionning, Disability and Health) (ICF) put forward by the WorldHealth Organization aims at disabled people functioning sufficiently not to detachthem from others. Medical care and social approaches in Turkey, are devoloping inaccordance with the above policies. According to get data, Turkey is influenced globalimprovement and policy but Turkey hasn?t applied sufficiently. In this work, theTurkey?s policies in social system and service, and other related issues are investigatedfor the disabled people using the ICF criterias which combines the medical and socialmodels in the two exterimities. In this thesis , the advantages possesed by the disabledpeople as a result of ?Law for the Disabled People? in use since 2005 are established.Furthermore , the method of resarch made it possible to clarify the problems of thedisabled people in our country and determine the associated solutions. These goals areachieved by collecting data from the policiy makers , practitioners and servicemen andthe level of sensitivity of these groups are also determined The purpose of this work isto establish the compatibility of the policies practised in Turkey with the relatedpolicies of Europe and the rest of the World.