Elektroliz yöntemi ile bakır tozu üretilebilirliğinin araştırılması
The investigation of productebilitiy of copper powder by electrolysis method
  1. Tez No: 222062
  2. Yazar: MUSA İNCEKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroliz, Toz Metalurjisi, Bakır Tozu, Electrolyze, Powder Metallurgy, Copper Powder
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada, metal esaslı toz üretim yöntemlerinden biri olan ve yüksek saflıkta toz üretiminin sağlandığı elektroliz cihazı tasarlanıp imal edilmiştir. İmal edilen elektroliz cihazında farklı parametreler belirlenerek bakır tozu üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, elektroliz yöntemi ile toz üretiminde farklı akım yoğunlukları (531?3571 A/m2) ve farklı anot-katot arası mesafe 4, 8, 12, 16 cm olarak seçilmiştir. Farklı akım yoğunluklarının ve anot-katot arası mesafenin toz tane boyutu ve şekline olan etkisi araştırılmıştır. Toz tane dağılımı için lazer partikül ölçümü yapılmış ve toz şeklinin belirlenebilmesi için de SEM çalışması yapılmıştır.Deneysel sonuçlara göre akım yoğunluğunun artmasına bağlı olarak toz boyutunun küçüldüğü, küresel dendiritik olan tozların daha karmaşık asiküler dendritik şekil aldığı görülmüştür. Ayrıca anot-katot arası mesafenin artması ile toz boyutunun küçüldüğü ve şeklinin asiküler dendiritten, küresel dendirite doğru değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, electrolyze unit was designed in order to produce pure metal powder. The production of pure metal powder was carried out by using different parameters such as current density of 531-3571 A/m2 and anode cathode distance of 4, 8, 12, 16 cm. The effect of different current density and anode cathode distance on powder particle size and shape was investigated. Laser particle measurement machine and SEM were also used to measure particle size and particle shape respectively.Experimental results obtained from this study indicated that an increase in current density resulted of a decrease in powder particle size. Powder particle sizes also changed from globular dentritic to acicular dentritic shape with increasing current density. In addition, an increase in distance between cathode and anode caused anincrease in powder particle size and its shape changed from acicular dentritic to globular dentritic shape.