Araç rotalama ve çizelgeleme
Vehicle routing and scheduling
  1. Tez No: 222134
  2. Yazar: PINAR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET TANYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araç rotalama ve çizelgeleme, Lojistik, Dagıtım, Tamsayılıprogramlama, Vehicle routing and scheduling, logistics, distribution, Integer programming
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalısmanın amacı araç rotalama ve çizelgeleme yöntemlerini kullanarak en optimumrotayı belirlemek ve bunu yaparken de rotalama maliyetlerini düsürmektir. lk bölümolarak konuya bir giris yapıldıktan sonra, ikinci bölümünde lojistik yönetimi kavramıaltında lojistik faaliyetler, lojistik maliyetler, performans yönetimi ve tasımacılık türlerigibi konular açıklanmıstır. Üçüncü bölüm olan dagıtım yönetiminde fiziksel dagıtımfaaliyetleri, dagıtım stratejileri, dagıtım kanalı türleri ve üyeleri anlatılmıs, dördüncübölümde ise araç rotalama ve çizelgeleme yöntemleri, rotalama türleri ve araç rotalamayazılımları incelenmistir. Son bölümde ise, Ekol Lojistik'te bir araç rotalama problemiiçin optimum rota bulunmaya çalısılmıstır. Bu yöntemlerin içinden tamsayılıprogramlama yardımıyla Ekol Lojistik için bir araç rotası olusturulmus ve bu rotanınisletmeye getirecegi minimum maliyet hesaplanmıstır. Bu rotanın bulunmasında Gamsprogramı kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the optimum route with vehicle routing andscheduling methods while decreasing the routing costs. After an entry to the topic isdone in the second part, beneath the logistics concept, the topics as logistical activity,logistical cost, performance management and transportation types are explained. Indistribution management as the third part, physical distribution activities, distributionstrategies, distribution channel types and members are described. In the forth part,vehicle routing and scheduling methods, routing types and vehicle routing softwares areanalysed. In the last part, an optimum route has been managed to find for a vehiclerouting problem in Ekol Logistics. For Ekol Logistics, a vehicle route composed and theminimum cost to the firm of this route has been calculated. While finding this route, theGams program has been used.