Artvin bölgesi yapraklı karayosunu (musci) florası'na katkılar (Hatila Vadisi Milli Parkı karayosunları)
Contributions to the moss flora of Artvin region (Hatila Valley National Park?Turkey)
- Tez No: 222206
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bryophyta, Karayosunları, Flora, Hatila Vadisi, Artvin, Bryophyta, Moss, Flora, Hatila Valley, Artvin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, Artvin İlindeki Hatila Vadisi Milli Park'ın dan toplanan Karayosunu örnekleri değerlendirilerek 17 familya ya ait 45 cins ve bunlara ait 87 takson tanımlanmıştır. Bunlardan 1 takson; Didymodon asperifolius Türkiye için yenidir. Grimmia ramondii ise Türkiye de ikinci kez bulunmuştur. Ayrıca 6 takson da: Bryum rubens Milt., Dicranodontium uncinatum (Harv.) A. Jaeger., Eurhynchium hians var. rigidum (Baul.) Ther., Hypnum jutlandicum Holmen & Warncke, Pseudocrossidium hornschuchianum (Schultz) R. H. Zander, Rhynchostegiella jacquinii (Garov.) Limpr Henderson'un kareleme sistemine göre A4 karesi için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir.Bölgede içerdiği takson sayısı yüksek değere sahip familyalar şunlardır:Brachytheciaceae (21), Hypnaceae (13), Pottiaceae (8), Dicranaceae (7), Polytrichaceae (7), Grimmiaceae (7), Mniaceae (6), Amblystegiaceae (5), Bryaceae (4), Plagiotheciaceae (3), Thuidiaceae (2).Takson sayısına göre başlıca büyük cinsler ise; Brachythecium (6), Hypnum (6), Eurhynchium (5), Bryum (4), Dicranum (3), Polytrichum (3), Plagiomnium (3), Grimmia (3), Didymodon (3), Plagiothecium (3).
Özet (Çeviri)
In this study, 87 taxa of Bryophyta identified in Hatila Borough of Artvin,. Among them 6 taxa (Bryum rubens Milt., Dicranodontium uncinatum (Harv.) A. Jaeger., Eurhynchium hians var. rigidum (Baul.) Ther., Hypnum jutlandicum Holmen & Warncke, Pseudocrossidium hornschuchianum (Schultz) R. H. Zander, Rhynchostegiella jacquinii (Garov.) Limpr ) are new for A4 grid-square which is adopted by Henderson. Basides Didymodon asperifolius new records for Turkey and Grimmia ramondii was identified second times.The families which the richest species with high taxon number are as follows; Brachytheciaceae (21), Hypnaceae (13), Dicranaceae (7), Polytrichaceae (7), Grimmiaceae (7), Pottiaceae (8), Mniaceae (6), Amblystegiaceae (5), Bryaceae (4), Plagiotheciaceae (3), Thuidiaceae (2).The richest genera on account of number of taxa are; Brachythecium (6), Hypnum (6), Eurhynchium (5), Bryum (4), Dicranum (3), Polytrichum (3), Plagiomnium (3), Grimmia (3), Didymodon (3), Plagiothecium (3).