Kapalı ortam hava kirliliği ve çözümleri: kahvehane ve okul durumu
Indoor air pollution and solutions: cafe and school case
  1. Tez No: 222392
  2. Yazar: GÜLCAN DÜZOVALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHTİYAR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapalı Ortam Hava Kirliliği, İlköğretim Okulu, Kahvehane, İndoor Air Pollution, Elementary School, Café
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Türkiye'de nüfusun yaklaşık % 64.9'unun kentlerde yaşaması ve kentlerde yaşayan insanların zamanlarının % 90'ını kapalı ortamlarda geçirmeleri kapalı ortam hava kirliliğinin bir sorun olarak ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, iç ortam hava kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla seçilen bazı okul ve kahvehanelerde CO2, CO, PM, ısı ve nem gibi parametreler ölçülmüştür. Okul ve kahvehane seçiminde, tabakalı örnekleme yöntemi esas alınmış olup yapılan ölçümler kış ve bahar dönemi olarak iki ayrı kategoride değerlendirilmiştir. Seçilen ölçüm noktaları arasında, trafik ve sanayinin yoğun olduğu Canik Bölgesinde Fatih İlköğretim Okulu ve Salon Köksal, şehir merkezinden uzakta bulunan İlkadım Bölgesinde Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu ve Alucralılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği, trafiğin yoğun olduğu Gazi Bölgesinde 23 Nisan İlköğretim Okulu, İstiklal İlköğretim Okulu, Salon Gözde ve Salon Özen, trafiğin seyrek ve sanayinin olmadığı Atakum Beldesinde Denizevleri İlköğretim Okulu ve Salon 2000 yer almıştır. En yüksek CO2 konsantrasyonu (3184 ppm), 18 Ocak 2007 tarihinde 23 Nisan İlköğretim Okulunda öğleden önce 5. derste, en düşük CO2 konsantrasyonu (712 ppm) ise 18 Mayıs 2007 tarihinde öğleden sonra 3. derste tespit edilmiştir. Okullar ve kahvehanelerde ölçülen CO2 konsantrasyon ortalamaları öngörülen standart değerlerin üzerindedir. En yüksek CO konsantrasyon değeri 20 Ocak 2006 tarihinde Fatih İlköğretim Okulunda 4. derste 2.5 ppm bulunmuştur. Bahar döneminde özellikle Denizevleri İlköğretim Okulunda CO konsantrasyonunun bir çok defa sıfır olduğu tespit edilmiştir. Alucralılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nde yapılan ölçümlerde CO konsantrasyon değeri 9 ppm'e kadar yükselmiştir. En yüksek PM10 konsantrasyonu (196 ?g/m3) 17 Ocak 2007 tarihinde 23 Nisan İlköğretim Okulunda öğleden sonra 4. derste tespit edilmiştir. En yüksek sıcaklık değerine (26.9 ºC) 15 Mayıs 2007 tarihinde İstiklal İlköğretim Okulunda 2. derste rastlanılmıştır. En düşük sıcaklık değeri (18.3 ºC) ise Denizevleri İlköğretim Okulunda tespit edilmiştir. En yüksek (% 74.2) ve en düşük nem değerleri sırasıyla Salon Köksal'da 16.05.2007'de ve Fatih İlköğretim Okulunda 25.01.2007'de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact that 64.9% of population inhabits cities and urban population spare over 90 % of their time in closed places leads to occurrence of health problems due to indoor air pollution. In this study, some parameters such as CO2, CO, PM, temperature and humidity were determined in selected schools and cafes for evaluation of indoor air quality. Stratified sampling method was used in selecting of schools and cafés, and measurements were evaluated in 2 categories, namely winter period and spring period. Among the selected measurement spots are Fatih elementary school and Café Köksal in Canik District which is an industrial area with heavy traffic, Mehmet Akif Ersoy elementary school and Alucralılar Culture and Aid Association in İlkadım District which is far from centrum, 23 Nisan Elemantary School, İstiklal Elemantary School, Café Gözde and Café Özen in Gazi District with heavy traffic and Denizevleri Elemantary School and Café 2000 in Atakum District which is a nonindustrial district with light traffic. While the highest CO2 concentration (3184 ppm), was determined in 23 Nisan Elementary School during 5th lesson in the morning on January 18, 2007, the lowest CO2 concentration (712 ppm) was determined in 23 Nisan Elemantary School during the 3rd lesson in the afternoon on May 18, 2007. Average CO2 concentrations determined in schools and cafes were above the standard values. The highest CO concentration was determined as 2.5 ppm in Fatih Elemantary School during the 4th lesson on December 20, 2006. During spring period, CO concentration values were determined as 0 ppm at many times especially in Denizevleri Elemantary School. CO concentration value was increased up to 9 ppm in Alucralılar Culture and Aid Association. The highest PM10 concentration (196 ?g/m3) in 23 Nisan Elementary School during the 4th lesson in the afternoon on January 17, 2007. The highest temperature (26.9 ºC) was determined in İstiklal Elemantary School during 2nd lesson on May 15, 2007. The lowest temperature (18.3 ºC) was determined in Denizevleri Elemantary School. The highest (74.2 %) and the lowest (35.4%) humidities were determined in Café Köksal on May 16, 2007 and in Fatih Elemantary School on January 25, 2007, respectively.