Kızılırmak Deltası'nda Sazhorozu (Porphyrio porphyrio, Linnaeus,1758)populasyonunun saptanması
DEtermination of population Purple gallinule(Porphyrio porphyrio, Linnaeus,1758) in kızılırmak Delta
  1. Tez No: 222397
  2. Yazar: GÖKCEN DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAKUP SANCAR BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılırmak Delta, Purple gallinule (Porphyrio porphyrio), Population determination, Point census
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalısma, 2005 ? 2007 yılları arasında Samsun ili Bafra ilçesi Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Gelistirme ve Koruma Sahası'ndaki sazhorozu (Porphyrio porphyrio) populasyonunu saptamak amacıyla gerçeklestirilmistir. Toplam populasyonu belirlemek için 27 Mart ? 24 Kasım 2005, 02 Subat ? 24 Aralık 2006, 04 Ocak ? 04 Nisan 2007 tarihleri arasında nokta ve çizgi sayım yöntemleri; üreyen populasyonu belirlemek için 18 Nisan ? 29 Nisan 2006 ve 04 Nisan ? 03 Haziran 2007 tarihleri arasında yuva bulma yöntemi uygulanmıs ve gözlemler yapılmıstır. Çalısmada minimum terituar alanına göre üreyen çift sayısı ortalama 1547, maksimum terituar alanına göre üreyen çift sayısı 130 olarak tespit edilmistir. Bu degerlere göre yuvalama alanının populasyonu sınırlayıcı bir etken olmadıgı belirlenmistir. Gözlemlere dayalı olarak toplam populasyonun 1300 ? 1500 arasında bireyden olustugu, buna baglı olarak da üreyen çift sayısının 250 ? 500 çift arasında oldugu tespit edilmistir. Anahtar kelime: Sazhorozu (Porphyrio porphyrio), Kızılırmak Deltası, Populasyon saptaması, Nokta sayımları
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Kızılırmak Delta Wildlife Development and Conservation Area in Bafra district of Samsun province in order to determine the ?Purple Gallinule? population by using point and transect counts during the periods of March 27th ? November 24th 2005, February 2nd ? December 24th 2006, January 4th ? April 4th 2007 and by nest searching during the periods of April 18th ? April 29th 2006, April 4th ? June 3rd 2007. In this study, point counts regarding the total population and nest searching have been applied to determine the breeding population. At the end of the study, the average number of breeding pairs was calculated as 1547 with minimum territory and 130 with maximum territory. With respect to these values nesting territories have not been found to be a restricting factor for the population. The total population was approximated between 1300 ? 1500 according to the observations whereas the number of breeding pairs was established between 250 ? 500 from the total population size.