Samsun ekolojik koşullarında sonbahar döneminde alabaş (Brassica oleracea var. gongylodes L.) yetiştiriciliği için uygun çeşit ve ekim zamanlarının belirlenmesi
Determining suitable sowing times and varieties for kohlrabi (Brassica oleracea var. gongylodes L.) growing during autumn periods in samsun ecological conditions
  1. Tez No: 222411
  2. Yazar: MEHTAP ÖZBAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BALKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Alabas, çesit, ekim zamanı, verim, Brassica oleracea var. gongylodes L, Kohlrabi, variety, sowing times, yield, Brassica oleracea var. gongylodes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalısma, Samsun ekolojik kosullarında alabas yetistirme olanaklarını ve uygun çesitleri belirlemek amacıyla, 2005 ile 2006 yılları arasında sonbahar yetistirme döneminde yürütülmüstür. Arastırmada sonbahar döneminde, 15'er gün aralıklarla bes farklı tohum ekim zamanı (15 Temmuz, 1 Agustos, 15 Agustos, 1Eylül, 15 Eylül) ve yedi alabas çesiti (Korist F1, Kolibri F1, Superschmelz, Delikate Blauer, Gigant, Blauwe Spek, Delikate Weier) denenmistir. Arastırma sonucunda, Samsun ekolojik kosullarında sonbahar döneminde alabasın basarılı bir sekilde yetistirilebilecegi belirlenmistir. Yıl ve döneme baglı olarak 240.91 ile 956.0 g arası bitki agırlıgı, 122.75 ile 561.30 g arasında gövde agırlıgı, 9.81 ile 19.41 adet yaprak sayısı ve 37.75 ile 454.11 g arasında yaprak agırlıgı ile Superschmelz uygun çesit olarak belirlenmistir. Arastırma sonucunda en yüksek verim, Superschmelz çesidinde yıllara göre sırası ile 4113.31- 5241.64 kg/da olarak belirlenmistir. Bunu Gigant çesidi (4868.86 kg/da ve 3640.54 kg/da yıllara göre) izlemistir. Arastırma sonuçlarına göre, sonbahar döneminde alabas üretimi için en uygun tohum ekim zamanının 3253.91 kg/da ile 1 Agustos ekim dönemi oldugu belirlenmistir. Taze tüketim için Korist F1 ve Kolibri F1 hibrit çesitlerinin kullanılması da önerilmistir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out to investigate the possibilities of kohlrabi growing and to determine the suitable cultivars under Samsun conditions during the autumn growing periods between 2005 and 2006. Five sowing times (15 July, 1August, 15 August, 1 September, 15 September) and seven varieties (Korist F1, Kolibri F1, Superschmelz, Delikate Blauer, Gigant, Blauwe Spek, Delikate Weier) were evaluated in autumn season. Research results showed that kohlrabi can be successfuly grown under Samsun ecological conditions during autumn periods. It was determined that Superschmelz was the most suitable cultivar for the region. Its plant weight, bulb weight, leaf number and leaf weight were 240.91-956.0 g, 122.75-561.3 g, 9.81-19.41 count and 37.75-454.11 g, respectively. Based on the research results, the highest yield in Superschmelz variety were determined respectively 4113,31-5241.64 kg/da for year. Gigant variety was followed this (4868.86 kg/da and 3640.54 kg/da for years). Research results also showed that the most suitable time was 1 August for the autumn growing periods. This research suggested that hybrid varieties, Korist F1 and Kolibri F1, were suitable varieties for fresh consumption.