Karadeniz Bölgesi Orta Karadeniz Bölümünde trol teknelerinin ekonomik analizi üzerine bir araştırma
A Study On The Economic Analysis Of Trawl Vessels İn The Central Black Sea Region
  1. Tez No: 222417
  2. Yazar: ÜMÜT YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ERKOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Analiz, Trol Tekneleri, Karadeniz, Rantabilite, Economic analysis, Trawl vessels, Black Sea, Rentability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısma, Orta Karadeniz'de Ordu Ili Ünye Ilçesi Taskana Burnu ile Samsun Ili Yakakent Ilçesi Çayagzı Burnu arasında kalan bölgede Trol avcılıgı yapan teknelere iliskin ekonomik analizleri ortaya koymak amacıyla 2004-2005 av sezonunda yürütülmüstür. Bu kapsamda örneklenen dört trol teknesinin ( A Teknesi, B Teknesi, C Teknesi, D Teknesi) brüt hasılaları sırasıyla 236 696,58$, 316 985, 39$, 269 395,78$, 297 156,65$, toplam yıllık giderleri 192 217$, 260 132$, 203 833$, 250 869$ ve net karları 44 479,60$, 56 853,40$, 65 562,80$, 46 287,70$ olarak tespit edilmistir. Yatırım sermayesi karlılık oranları A Teknesi için 0,18, B Teknesi için 0,16, C Teknesi için 0,24, D Teknesi için 0,12 olarak belirlenmistir. Arastırma sonucunda örneklenen teknelerin 2004-2005 av sezonu içinde karlı oldukları tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to perform the economic analyses of trawl vessels operating in the Central Black Sea region, namely the area between Ünye-Taskana Cape of Ordu province and Yakakent-Çayagzı Cape of Samsun province, during the fishing season of 2004-2005. Gross proceeds, annual expenses and net incomes of four trawl vessels, choosen as sample vessels (Vessel A, Vessel B, Vessel C and Vessel D), were recorded as 236.696,58$, 316.985,39$, 269.395,78$, 297.156,65$; 192.217$, 260.132$, 203.833$, 250.869$; and 44.479,60$, 56.853,40$, 65.562,80$, 46.287,70$, respectively. The investment capital profit ratio of the vessels, were determined as 0,18 for Vessel A, 0,16 for Vessel B, 0,24 for Vessel C and 0,12 for Vessel D. According to the results obtained, the studied vessels were found lucrative during the 2004-2005 fishing season.