Karadeniz'de su ürünleri avcılığı yapan teknelerin su ürünleri avlama yasaklarına yönelik ihlallerinin yapısal yönden incelenmesi
Investigation of contravention of law which are made by the boats of fishermen are made forbidden of fisheries in the Black Sea
  1. Tez No: 222427
  2. Yazar: MEHMET GÜMÜŞAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN SAMSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Denetim, Kanun hlali, Su ürünleri Mevzuatı, The Black Sea, control, contravention of law, regulations of fisheries
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ocak ?Aralık 2006 tarihleri arasında Sahil Güvenlik Bölge Komutanlıgı ile Tarım ve Köyisleri Bakanlıgı l Müdürlüklerince Kocaeli-Kefken ile Artvin-Hopa sınırları arasında su ürünleri avcılıgı faaliyetinde bulunan teknelerde gerçeklestirilen kontroller sonucunda elde edilen veriler kullanılarak su ürünleri avlama yasaklarına yönelik ihlaller incelenmistir. Kurallara uymanın çagdaslıgın önemli bir göstergesi oldugu dünyamızda, su ürünleri kaynaklarımızdan en rantabl sekilde yararlanmamıza olanak saglayacak avcılık yasaklarına uyumun önemi tartısmasız çok önemlidir. Ülkemizde birçok konu ve sektörde getirilmis bulunan ilgili mevzuata göre tesekkül eden yasaklamalara uyum konusunda ilgili sektör temsilcilerinin yeterli hassasiyeti göstermedikleri bilinmektedir. Önemli bir hayvansal protein kaynagı olan su ürünleri stoklarımızın ticari olarak avcılıgı ile istigal eden balıkçı kitlesinin birbirleri ile olan çıkar çatısmaları ve rekabetleri ortak bir görüs olusumunu engelleyici önemli bir unsurdur. Bu çalısmada farklı katogorideki balıkçı sektörünün su ürünleri av yasaklarına yönelik ihlallerinin çesitli açılardan analizleri yapılmıs olup çözüm önerilerine saglıklı katkılar olusturulması düsünülmüstür. Çalısmadan elde edilen verilere göre denetim faaliyetlerinde bulunan ilgili kuruslarımızın etkin çalısmalarının yanı sıra balıkçı kitlesinin ekonomik sosyal ve egitim düzeyinde yeterli oranda bilinçlendirilmeleri de önemli bir denetim unsuru olabilecegi gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, between January- December 2006, using the result of the controls by Coast Guard Region Command and Ministery of Agrar and Rural Affairs (MARA) on the boats of fisheries, breaking the forbidden of fisheries were investigated in the borders of Kocaeli-Kefken and Artvin-Hopa. In our world in which obeying the rules is the sight of contenporaneity, the adaptation of fisheries forbidden?s surely important because of making possible the water products profitable. It is known that sector represantatives are not sensetive enough to obey the prohibitions according to the new regulations like in many other sector and subjects. The store of water products which is the important fountain of protein, fisherman?s conflict in benefit and their mopetition make things difficult. In this study, the breach of fishing different fisherman?s sector against the water products are analysed and tried to make profit from this work to solve. According to the result of the controls It?s observed that educating the fisherman is the most important control root.