Üç iplik kumaş yapısının ve geçirdiği terbiye işlemlerinin yanma davranışı üzerine etkileri
Effects of structure of three thread fleece fabrics and applied finishing treatments on flammability characteristics of these fabrics
  1. Tez No: 222487
  2. Yazar: NAZİM ÖZKAN TATLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEVZA CANDAN, Y.DOÇ.DR. GÜLAY ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üç iplik, Yanma, Three Thread Fabrics, Flammability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmada, çesitli ilmek iplik uzunluklarına ve elyaf cinslerine sahip üç iplik kumaslara ham, kasarlı ve boyalı halde yanma testleri uygulanarak, bu kumasların yanma davranısları tespit edilmek suretiyle günlük hayatta sıklıkla kullanılan bu yapılar için güvenli kumas yapıları sunulmaya çalısılmıstır. Bu baglamda yanma davranısları açısından en makul ve güvenli kumas modelleri olusturulmustur. Ayrıca kumasların fiziksel parametreleri de ölçülerek degisen terbiye sartlarının etkisi bulunmaya çalısılmıstır. Uygulanan testler neticesinde, yanma davranısı üzerine en fazla etki eden kumas parametresinin elyaf cinsi oldugu tespit edilmistir. Saf pamuk, polyester ve bunların karısımları, ele alınan elyaf parametreleri olmustur ve bu açıdan artan polyester oranının kumasların yanma davranısları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip oldugu görülmüstür. lmek iplik uzunluklarının ise esas olarak tutusma süreleri üzerinde önemli etkiye sahip oldugu belirlenmistir. Yüzey ipliginin ise üç iplik içinde kumasların yanma davranısı üzerinde en etkili olan iplik oldugu belirlenmistir. Artan terbiye konsantrasyonları ile asıl olarak kumasların tutusma süreleri olumsuz olarak etkilenmistir. Neticede, uygun kumas tasarım modelinin sunulmasında dikkat edilecek hususlar, azalan polyester oranı, arttırılmıs yüzey ipligi boyu ve azalan terbiye konsantrasyonu olarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, by applying flammability testing to the three thread fleece fabrics, having various characteristics, it is tried to offer safe fabric structures for these types of fabrics. Moreover, some physical parameters are also measured to see the effects of changing finishing conditions. As a result of tests, fiber type is detected as the major fabric parameter that affects the flammability behavior of such fabrics. Within the tested fibers, types that have increasing Polyester ratio, have undesired flammability characteristics. The other fabric paramaters, course lengths, have prominent effect especially on the ignition behavior of fabrics. Surface yarn is the dominant one among three yarns that constitutes the fabric structure. Furthermore, increasing finishing concentrations affect especially the ignition behavior of fabrics negatively. So, in this respect, the considered points in offering convenient fabric design models, are decreasing polyester ratio, increasing surface yarn length and declining finishing concentrations.