Bitki örtüsü ile kaplı alanlarda bitki karakteristiklerinin akış üzerinde etkilerinin nümerik olarak irdelenmesi
Investigation of the effects of the plant characteristics on flow through vegetation
- Tez No: 222794
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KUTSİ SAVAŞ ERDURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nümerik model, Bitkili ortamda akım, Manning n, Çoklu lineer regresyon analizi, Numerical model, flow on planted areas, Manning n, Multiple linear regression analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalısmada, zamanla degismeyen üniform, nehir rejimine sahip serbest su yüzü akımları durumunda, tabanı yogun bitki örtüsüyle kaplı dikdörtgen kesitli bir kanalda meydana gelen akım hızları üzerinde, bitkinin fiziksel özelliklerinin yanı sıra mekanik özelliklerinin etkileri, nümerik model kullanılarak yapılan toplam 180 test ile ayrı ayrı incelenmistir. Nümerik test sonuçları kullanılarak, bitki örtüsü olması durumunda akısa karsı koyan dirençler, her bir test durumu için Manning n sürtünme katsayısı cinsinden ifade edilmistir. Daha önceden benzer konuda yapılan çalısmalara dayalı Manning n degerini hesaplamada kullanılan bagıntılar yeniden düzenlenerek Manning n degerleri hesaplanmıs ve model sonuçları ile karsılastırılmıstır. Bitkinin fiziksel ve mekanik özelliklerinin beraberce Manning n sürtünme katsayısı üzerindeki etkisini görmek amacı ile model sonuçları kullanılarak çoklu lineer regresyon analizi yapılmıstır. Bu analiz sonucunda tarif olunan akım durumları için Manning n katsayısının ön tahmininde kullanılabilecek çoklu lineer regresyon esitligi elde edilmeye çalısılmıstır. Bu çalısmanın, yüzeyi yogun bitki örtüsüyle kaplı sulak alanların ve taskın yataklarının proje uygulamalarına bir ısık tutacagı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this work, both the effects of physical and mechanical features of plants on the velocity of free surface flow which has uniform, in a channel that has rectangular section and a base of which is densely covered with plants, are seperately investigated by 180 numerical tests in total. In case of plant existence, the resistance against flow is defined as Manning n friction coefficient for each test by using numerical test results. Manning n is calculated and compared with the model results by rearranging the equation used for calculating Manning n, which depend on similar previously published. To be able to see the effects of physical and mechanical features of the plants on Manning n friction coefficient, multiple linear regression analysis is done by using model results. As a result of this analysis, for defined flow cases, multiple linear regression equation that can be used for pre-estimation of Mannning n coefficient is tried to be derived. This work is expected to throw light on the project applications of wetlands, surface of which is densely covered with plants and flooding channels.