Regresyon yaklaşımlarla kompaksiyon parametrelerinin belirlenmesi
Determination of compaction parameters by mens of regression approaches
- Tez No: 222795
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompaksiyon, Kompaksiyon enerjisi, Zeminlerin indeks özellikleri, Korelasyonlar, Ground improvement, Soil compaction, Compaction energy, Index properties, Correlations
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Arazide, kontrollü ve iyi bir dolgu yapılabilmesi için arazinin sıkıştırılması gerekir. Bu bağlamda, mekanik kompaksiyon (sıkıştırma), dolgunun yüzeysel zemin iyileştirme yöntemlerinden en sıklıkla kullanılan yöntemdir. Kompaksiyon parametreleri olan maksimum kuru birim hacim ağırlığı ve optimum su muhtevası, laboratuar şartlarında, proktor deneyleri ile belirlenir. Bu çalışmada, kaba daneli zeminler üzerinde yapılan standart ve modifiye proktor deneyleri ile bulunan kompaksiyon parametrelerini kullanarak, maksimum kuru birim hacim ağırlığının ve optimum su muhtevasının tahmin edilebilmesi için, ampirik modeller geliştirilmiş ve zeminin hangi indeks özellikleri ile ilişkilendirilebileceği (korele edilebileceği) incelenmiştir. Kompaksiyon verileri, zeminin farklı indeks özelliklerinin kombinasyonları ile Çoklu Lineer Regresyon (ÇLR) analizleri yapılarak korele edilmiştir. Analizler sonucunda, oldukça güvenilir sonuç veren modellere ulaşılmış ve önerilen korelasyonların, projenin tasarım aşamasında, finansal yetersizliğin ve sınırlı zamanın olması hallerinde kullanılmasının yararlı olacağı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Compaction is required to construct fill or embankment under control in field. In this context, mechanical compaction is the method used the most commonly in the surface ground improvement. Under laboratory conditions, compaction parameters, maximum dry unit weight (gdmax) and optimum water content (wopt) are determined by proctor tests. In this study, empirical models are described and examined to find which of the index properties correlate well with the compaction characteristics for estimating maximum dry unit weight (gdmax) and optimum water content (wopt) of soils with fine content at the standard and modified compactive effort. The compaction data are correlated with different combinations of soil index properties by performing Multi Linear Regression (MLR) analyses. It has been shown that the models giving the reliable results have been reached as a result of MLR analyses and it is recommended that the proposed correlations will be useful for a preliminary design of a project where there is a financial limitation and limited time.