Türkiye'nin Ege Denizi sahillerinde dağılım gösteren pelajik amfipod türlerinin (hyperiidae, Amphipoda) taksonomik ve ekolojik özellikleri
Taxanomical and ecological features of the pelagic amphipod species (Hyperiidae, Amphipoda) distributed along the Turkish coast of the Aegean Sea
- Tez No: 222928
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET ÖZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Biology, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Pelagic amphipod, Zooplankton, Aegean Sea, Izmir Bay
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma ile Türkiye'nin Ege Denizi sahillerinde dağılım gösteren pelajik amfipod türlerinin ve dağılış alanlarının saptanması amaçlanmıştır. 1990?2005 yılları arasında elde edilen materyaller değerlendirilmiştir. Bu çalışmalarda 200 ?m - 330?m göz açıklığına sahip plankton kepçeleri kullanılarak vertikal ve horizontal yüzey çekimleri yapılmıştır. Elde edilen materyal içinden pelajik amfipodlar ayıklanarak tür tayinleri yapılmıştır. Örneklenen materyallerin değerlendirilmesi sonucu, 9 familyaya ait toplam 23 tür tespit edilmiştir. Güney Ege Denizi'nin tür çeşitliliği, Kuzey Ege Denizi'nin tür çeşitliliğine göre daha zengindir. Bu çalışmada bulunan 12 tür Türkiye sahilleri için ilk kayıttır; Vibilia stebbingi, Paraphronima crassipes, Parathemisto abiyssorum, VI Parathemisto oblivia, Parathemisto gracilipes, Hyperioides longipes, Lestrigonus curcipes, Lestrigonus macrophytalmus, Primno latreillei, Paralycae gracilis, Phronima stebbingi, Leptocotis tenuirostris. Sonuç olarak, bu çalışma ile Türkiye'nin Ege Denizi sahillerindeki pelajik amfipod türü sayısı 30'a yükselmiştir. Anahtar Kelimler: Pelajik amfipod, Zooplankton, Ege Denizi, İzmir Körfezi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the pelagic amphipod species distributed along the Turkish coast of the Aegean Sea, and their taxonomical and ecological features. Materials obtained in the years between 1990 and 2005 were evaluated. Samplings were performed using a zooplankton net operating horizontally surface and vertically with a mesh size of 200 ?m - 330?m. Pelagic amphipods were sorted within the material obtained, and then identified. As a result of the examination of the sampled material, a total of 23 taxa belongs to 9 families were determined. Species diversity of Southern Aegean Sea is richer than Northern Aegean Sea. In this study, 12 species are firstly recorded from Turkish coasts.; Vibilia stebbingi, Paraphronima crassipes, Parathemisto abiyssorum, VIII Parathemisto oblivia, Parathemisto gracilipes, Hyperioides longipes, Lestrigonus curcipes, Lestrigonus macrophytalmus, Primno latreillei, Paralycae gracilis, Phronima stebbingi, Leptocotis tenuirostris Consequently, with this study, the number of the pelagic amphipod species of Aegean Sea coast of Turkey raised to 30.