İzmir kenti kıyı bandında (Güzelbahçe Bostanlı arası) mevcut rekreasyon olanaklarının irdelenmesi üzerine bir araştırma
A research on the recreation possibilities of todays İzmir seaside band (between Güzelbahçe and Bostanli)
- Tez No: 222929
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BÜLENT ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kıyı Bandı, Kıyı alanları, 1zmir, Rekreasyon Alanları Planlaması, Seaside Band, Seaside area, Izmir, Recreational Area Planning
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
1zmir kenti, kendi adını tasıyan körfezin dogu kıyısında, günümüzden yaklasık 5000 yıl önce Symirna bölgesinde kurulmus ve bugün körfez çevresinde yaklasık 52 km boyunca yayılmıs, Bornova, Buca, Gaziemir ilçeleriyle de iç bölgelere dogru gelismis bir kenttir. Farklı dönemlerde gerçeklestirilen Turan, Bayraklı, Halkapınar ve Güzelbahçe kıyı bandının rekreasyon amaçlı düzenlenmeleri ile 1zmir Körfezi'nin temizlenmesi sonunda bölgenin önemi daha da artmıstır. Yapılan kıyı düzenlemelerinin Bostanlı, Karsıyaka, Turan, Bayraklı, Halkapınar, Kordon, Cumhuriyet Meydanı, Pasaport düzenlemeleri ile Konak Meydanı'na kadar eristirilmesi ve buradan da Mithatpasa Caddesi ile 1nciraltı, Sahilevleri ve Güzelbahçe'ye kadar kesintisiz kıyı kullanımının kentlilere sunulması, kıyı ile insanları bulusturan önemli uygulamalar olarak dikkati çekmektedir. Bu çalısma içerisinde Mavisehir'den Güzelbahçe'ye kadar olan yaklasık 52 kilometrelik kıyı bandı 8 bölüme ayrılmıstır. Her bölüm kendi içindeki kullanım ve olanaklar bakımından ulasılabilirlik, kullanım yogunlugu, görsel kalite, tasarım kalitesi, uygulama teknigi, bakım, güvenlik, temizlik ve uyum kriterleri çerçevesinde degerlendirilmistir. Bu çalısmada, 1zmir'in deniz kenti kimligini vurgulayan uygulamaların peyzaj planlama, tasarım ve yönetim ilkeleri ısıgında rekreasyonel olanaklar yönünden irdelenerek ortaya çıkan sonuçlar dogrultusunda mevcut rekreasyonel olanakların eksikliklerinin giderilmesine ve gelistirilmesine katkı saglanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
)zmir was established in the east side of the )zmir Bay in the Smyrna region about 5000 years ago. Today the city has spread throughout the bay for 52 kilometers and has moved inside through Bornova, Buca and Gaziemir towns. After the cleaning process of the )zmir Bay and with the realisation of Turan, Bayraklı, Halkapınar and Güzelbahçe seaside band recreational areas the importance of these areas has grown up with the seaside band recreational arrangements together with Bostanlı, Karsıyaka, Turan, Bayraklı, Halkapınar, Kordon, Cumhuriyet Public Square and Pasaport reaching to Konak Public Square and up to Mithatpasa Avenue, )nciraltı, Sahilevleri and Güzelbahçe enables the citizens to enjoy almost the whole Izmir Bay. These areas have ay become get together places for the Izmir citizens. In this research, seaside bad which about 52 kilometers have seperated 8 sections from Mavisehir to Güzelbahçe. Every section have considered in point of their usage and resources to criterions of accessibility, usage density, visual quality, design quality, application technics, attention, security, cleaning and accordance. In this research we are aiming at trying to improve todays recreational possibilities keeping in mind that Izmir is a seaside city and in paralel with the results of the former landscape planings, designs and management.