Türkiye'de endüstriyel tasarım iş piyasası ve istihdam düzeyinde temel karakteristikleri
Industrial design job market in Turkey and its employment characteristics
  1. Tez No: 223130
  2. Yazar: MEHMET KINDI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. ALPAY ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Tasarım, İstihdam, İse Alım, İs Piyasası, Industrial Design, Employment, Recruitment, Job Market
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalısmada Türkiye'de kendine özgü bir gelisim süreci izleyen Endüstriyel Tasarım disiplini, istihdam hareketliligi ve karakteristikleri düzeyinde incelenmektedir. Endüstriyel tasarım is piyasasının gelisiminin, temel özelliklerinin ve yönelimlerinin açıga çıkarılması hedeflenmektedir. Çalısmanın ana odagı; mesleki iletisim platformları, gazeteler gibi tasarımcı talep kanallarına ulasan is ilanları üzerinden, tasarımcı ise alımının karakteristik özelliklerinin belirlenmesidir. Küçük imalatçı düzeyindeki ise alım yapısı ve beklentisinden kurumsallasmıs firmaların insan kaynakları birimlerince yürütülen ise alım etkinliginin yapısına kadar olan ölçek hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmıstır. Bu yönde elde edilecek bilgiyle Türkiye'de sanayinin tasarlama etkinligine yönelik yapısı ve egilimleriyle bir arz unsuru olarak endüstriyel tasarımcının karsı donanımı ve tavrı arasındaki iliski incelenmeye çalısılmaktadır. Sanayi ile endüstriyel tasarımcı arasındaki karsılıklı algı ve iletisimin verimliliginin arttırılmasına yönelik öneriler öngörülmektedir. Çalısmanın destekleyici ve çerçeveleyici bir unsuru olarak da endüstriyel tasarımın Türkiye'de izledigi kendine özgü süreçteki mesleki tarihi kısaca ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Industrial Design, that has a specific development pattern in Turkey, is analyzed from the point of designer employment. The development, fundamental characteristics and directions of industrial design job market are stated. Main aim of the study is to reveal the characteristics of recruitment of designers through professional communication platforms, newspapers and etc. It is aimed to gain knowledge about the scale ranging from the basic recruitment structure in a small firm to the recruitment characteristics of human resources departments in big corporate firms. The relationship between the tendencies of the Turkish industry towards designing act and the opposite responses of designers is aimed to be stated in order to propose suggestions that might increase the quality of reciprocal perception and communication between two parties. The study is also supported and framed by professional history of industrial design in Turkey at a basic level through its specific development context.