Betonarme yapı sistemlerinde pekleşme etkisini gözönüne alan bir doğrusal olmayan artımsal analiz yöntemi
An incremental non-linear analysis method for reinforced concrete structures considering strain-hardening effect
- Tez No: 223402
- Danışmanlar: PROF.DR. ERKAN ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dogrusal olmayan analiz, deprem performansı, ikinci mertebe teorisi, artımsal analiz yöntemi, peklesen ideal elasto-plastik malzeme, gevsemeli ideal elasto-plastik malzeme, Non-linear static analysis, earthquake performance, second-order effects, incremental method, strain-hardening, strain-softening
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalısmada, malzeme ve geometri degisimleri bakımından dogrusal olmayan betonarme uzay çubuk sistemlerin dıs yükler altındaki davranıslarının incelenmesi, tasıma kapasitelerinin bulunması ve deprem performanslarının belirlenmesi amacıyla bir artımsal analiz yöntemi gelistirilmistir. Önerilen yöntemde, ideal elasto-plastik davranıs modeli için uygulanmakta olan plastik kesit kavramı, peklesmeli ve gevsemeli davranıs modellerini de kapsayacak sekilde genisletilmektedir. Dogrusal olmayan analizde, düsey isletme yüklerinin bu yükler için öngörülen güvenlik katsayısı ile çarpımından olusan belirli degerleri altında, aralarındaki oran sabit kalacak sekilde degisen yatay yüklere göre hesap yapılmaktadır. Sistemdeki plastik kesitlerin olusumunun izlendigi artımsal analizde, her plastik kesit meydana geldikten sonra, o kesitteki plastik sekildegistirmeleri temsil eden plastik sekildegistirme parametresi yeni bir bilinmeyen olarak alınmakta ve söz konusu kesitteki iç kuvvet durumunun degisimi ile plastik sekildegistirmesi arasındaki bagıntıyı ifade eden dogrusal denklem, denklem takımına eklenmektedir. Yöntemin betonarme yapı sistemlerinin analizinde etkin olarak uygulanmasını saglamak amacıyla bilgisayar programları hazırlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, an incremental method is developed for the determination of non-linear behavior, ultimate capacity and earthquake performance of reinforced concrete framed structures. In the proposed method, the plastic section concept, applicable to ideal elastic-plastic material model, is extended to cover the strain-hardening and strainsoftening behavior. In the incremental approach used in this study, the structure is analyzed under factored constant gravity loads and monotonically increasing lateral loads. At each step of the method, after formation of a plastic section, the plastic deformation parameter which represents the plastic deformation at this section, is introduced as a new unknown and a new linear equation which states the relationship between the change of internal forces and the plastic deformations is added to the system of equations. Computer programs have been developed and coded in Fortran programming language for the effective and practical applications of the method to the analysis of reinforced concrete structures.