Dışsal iş akışı esnekliğine sahip hücresel üretim sistemlerinde çizelgeleme
Scheduling in cellular manufacturing systems with external work flow flexibility
  1. Tez No: 223740
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZKIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT DURMUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hücresel Üretim, Grup Teknolojisi, Esnek Üretim, Üretim Benzetimi, Cellular Manufacturing, Group Technology, Flexible Manufacturing, Manufacturing Simulation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 362
Özet
Özellikle ürün karışımı veya talebindeki değişimler nedeni ile hücreler arasında yük dengesizliği oluştuğu zaman hücresel üretim sistemlerinin performansı kötüleşir. Bu çalışmada önerilen dışsal iş akışı esnekliğini kullanma kurallarının hücreleri arasında yük dengesizliği olan hücresel üretim sistemlerinde uygulanması sureti ile sistem performansında sağlanabilecek iyileşme düzeyi incelenmektedir. Problemin karmaşıklığı ile kapsamı ve üretim ortamının dinamik doğası sebebi ile üretim benzetimi tekniği bu çalışmanın incelemesi için araç olarak seçilmiştir. Benzetim deneyleri sonuçlarının istatistik analizi neticesinde uygun bir dışsal iş akışı esnekliğini kullanma kuralı uygulandığı zaman hücresel sistemin performans ölçütlerinin önemli derecede iyileştirilebildiği belirlenmiştir. Ayrıca performans ölçütlerindeki iyileşmenin bu çalışmada istatistik bakımdan incelenmek üzere seçilen dört adet deney tasarım faktörüne bağlı olduğu tespit edilmiştir. Bu faktörler ?dışsal iş akışı esnekliğini kullanma kuralları? nitel faktörü ile ?yük dengesizlik seviyesi?, ?işlem süresi artış yüzdesi? ve ?hazırlık süresi artış yüzdesi? nicel faktörleridir.
Özet (Çeviri)
The performance of cellular manufacturing systems diminishes when the workload imbalance between the cells caused especially by the changes in part mix or demand distribution occurs. In this work it is investigated that the level of the performance improvement which can be obtained by implementing the proposed rules exploiting the external work flow flexibility in cellular systems experiencing the workload imbalance between its cells. Because of the complexity and size of the matter and the dynamic nature of the manufacturing environment, the manufacturing simulation technique was chosen as the research vehicle for this study. The statistical analysis of the results of the simulation experiments showed that performance measures of a cellular system can be improved to an important degree when the proper rule exploiting the external work flow flexibility is implemented. However, the improvement in the performance measures found to be dependent on the four experimental design factors chosen to be statistically investigated in the study. These factors are ?the rules exploiting the external work flow flexibility?, which is a qualitative factor, and ?the level of the load imbalance?, ?the percentage increase in the operation time? and ?the percentage increase in the set up time?, which are the quantitative factors.