Deniz balıkları üretiminde toplam kalite yönetimi
Total quality management in the aquaculture of sea fishes
  1. Tez No: 224107
  2. Yazar: ELİF TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN SAKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Gıda Güvenliği, Çevre, YönetimSistemleri, Quality, Food Safety, Environment, Management Systems
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Toplam Kalite Yönetimi günümüzde giderek vazgeçilmez birunsura dönüşmektedir. Uluslararası niteliklerde büyük şirketlerden,küçük yerel işletmelere kadar, kalite yönetimi üzerinde konuşulmakta vedüşünülmektedir. Bu kadar yaygın bir paradigmaya dönüşen ToplamKalite Yönetimindeki en büyük rol, uygulayıcı firmalara ve firmalardaçalışan kişilere düşmektedir. Günümüzde kalite yaklaşımları, ürününbelli şartları karşılamasının yanısıra, müşteri istek ve beklentilerinin hergeçen gün değiştiğini dikkate alan bir yönetim anlayışıdır. Dolayısıylakaliteli ürün sağlamak için faaliyetler belirlenerek bunlara dayalı birsistem oluşturulduğunda, bu sistemden çıkan ürünün de kaliteli olmasısağlanabilir. Bu şekilde bir sistem oluşturabilmek için firmalar, ToplamKalite Yönetimi (TKY) gibi kalite geliştirme sistemlerinibenimsemektedirler.Bu çalışmada, işletmelerde üretim için vazgeçilmez olan ve güngeçtikçe önemi ve gerekliliği daha çok hissedilen, kalite, kaliteninplanlanması ve kontrolü faaliyetlerinin yerine getirilmesinde çok önemlibir yeri olan kalite ve gıda yönetim sistemleri ve diğer çevre ile ilgiliyönetim sistemlerinin kurulması amaçlanmıştır. Böylece bu sistemlerinişletmeye olan olumlu ve olumsuz tüm katkıları tespit edilerek diğerişletmelere öncü ve rehber olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, total quality management transforms an indispensableelement day by day, Quality management is being thought and talked byinternational qualified companies and also by small local managements.The biggest part of total quality management which is a very extensiveparadigm; is under responsibility of application companies and thepeople working for those companies. Nowadays approach of quality is amanagement conception that considers the changing of customer?sdemands and expectations, besides the quality of product. Consequently,to get the qualified product, a system can be constituted base on an actionand can provide the product to be qualified. To create that kind of asystem, companies assimilate quality development systems like totalquality management. (TQM)In this study; to set up the quality and food safety managementand other environmental management systems, which are indispensable,very important and necessary for quality, the plan and control of qualityis aimed. In this way, to find out those system?s positive and negative alleffects, can be avant garde and guide to all the other companies.