Sıp tabanlı konferans sinyalleşme sistemi altyapısı gerçekleştirimi
Implementation of a conference signalling framework based on sip protocol
  1. Tez No: 224124
  2. Yazar: İLKER KUKÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: SIP ve Konferans Yapısı, Internet Konferans Yapısı, SIP ile Geliştirilmiş Konferans Uygulaması, SIP Tabanlı Konferans Sinyalleşme Sistemi Altyapısı, Session Initiation Protocol, SIP and Conference Architecture, Internet Conference Architecture, A SIP Conference Application
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez çalışmasında, SIP (Session Initiation Protocol) protokolü kapsamında, mesajlaşma akışı ve konferans yapısı incelenmiş ve örneklerle literatürde yer alan çalışmalar tartışılmıştır. Bu çalışmalar temel alınarak SIP protokolü ile uygulama yazabilmek için gerekli olan SIP formatı ve mesajlaşma akışı araştırılmıştır. Tanımlanan konferans yapıları doğrultusunda, ağdaki mesajlaşma trafiğini azaltacak olan bir konferans topolojisi önerilmiştir.Bu tez kapsamında Köprü (Bridge) ve Uçnokta (Endpoint) modelleri birleştirilerek, yeni bir konferans mimarisi oluşturulmuştur. Ayrıca yeni konferans yapısı topolojosini oluşturabilen ve oluşan topoloji doğrultusunda metin bazlı mesajlaşmayı sağlayan uygulama geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, SIP (Session Initiation Protocol) protocol and the transactions between the SIP users and the conference architecture are studied. The requirements for writing SIP applications are examined by discussing the related work in the literature. Based on this survey, the SIP messaging format and SIP message types are defined. For application development according to the survey of conference architecture, a new conference topology that reduces messaging traffic is proposed.In this thesis, Bridge and Endpoint conferencing models have been combined to form a new conferencing architecture. Additionaly, an application for instant messaging that can create the proposed topology and provides exchanging text based messages over that topology is implemented.