Türkiye'de fonksiyonel entegre idare ve kontrol sisteminin kurulması ve benimsenmesi üzerine bir araştırma
A research on designing and adoption a functioning integrated administration and control system (iics) in Turkey
- Tez No: 224199
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TATLIDİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Entegre İdare ve Kontrol Sistemi (IACS), Arazi Parsel Tanımlama Sistemi, Orto- görüntü, Referans parsel, Benimseme, Tarımsal yayım, Integrated Administration and Control System, Land Parcel Identification System (LPIS), Ortho-image, Reference Parcel, Adoption, Agricultural Extension
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Araştırmada Entegre İdare ve Kontrol Sisteminin oluşturulması için gerekli çalışmaları yapmak, sistemin temel unsurlarını tanımlanmak suretiyle Ülkemizde var olan ilişkili faaliyetleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda rasyonel tarımsal planlamalar ve desteklemelerin yapılması için Avrupa Birliği ile uyumlu işleyen fonksiyonel bir sistemin oluşturulması ve sistemin çiftçiler tarafından benimsenmesi yönünde yürütülecek olan yayım çalışmalarına katkı sağlayacak bulguları ortaya koymak da hedeflenmiştir.Araştırmanın ana kitlesini Ağrı ve Tekirdağ illeri Merkez ilçelerinde elli üç köyden toplam 200 çiftçi oluşturmaktadır. Bu çiftçiler her ilden 100 olmak üzere Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarından yararlanılarak ilin tarımsal özelliklerine sahip işletmeler arasından seçilen çiftçilerdir. Verilerin toplanmasında anket yöntemi kullanılmış ve elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkilerin tespit edilebilmesi için khi-kare testi uygulanmıştır.Entegre İdare ve Kontrol Sistemi toprağını işleyen, toprağını tarıma hazır halde tutan ?Çiftçiyi? desteklemektedir. Tapu sahibinden ziyade toprağı işleyenlerin önemsenmesi durumu sorulduğunda, çiftçilerin % 87'sinden olumlu görüş alınmıştır. Bu durumla ilgili olarak, 41 - 62 yaş aralığında olan çiftçilerinin % 67,2'sinin, entansif tarım yapan, eğitim düzeyi ve gelir düzeyi yüksek çiftçilerin olumlu oldukları, köyde yönetime katılanların da bu durumu destekledikleri, çiftçi örgütlerine üye olan çiftçilerin de daha olumlu baktıkları bulunmuştur. Olumsuz olanlar, Ağrı ili merkez ilçe çiftçilerinden arazilerinin bir kısmını kiraya veren ve tarım arazisi küçük olanlar, Tekirdağ ili merkez ilçe çiftçilerinden ise gelir düzeylerini artırmak için arazi kiralayanlar olduğu anlaşılmış, arazi büyüklüğünün düşük oluşu da olumsuzluğa katkı sağlamıştır.Sistemin uygulanması ve kabulü için öncelikle çiftçilere desteklemelerle sağlanan gelirde bir azalma olmaması ve özgün bir yaklaşımın geliştirilmesi gerekmektedir.Mart 2008, 152 sayfa
Özet (Çeviri)
By this research it is aimed to make necessary studies to establish an Integrated Administration and Control System, to put forward the relational activities in our country via identifying the basic components of the system. In order to make rational agricultural plans and subsidies in this regards, it?s also aimed to establish an EU compliant functioning system and to put forward the findings for publication studies which will be executed for the adoption of system by farmers.Main mass of the research composed from 200 farmers in total from fifty three villages of Ağrı and Tekirdağ Central Districts. These 100 farmers from each province selected from the records of National Farmer Registration System, between the agricultural holdings having the agricultural attributes of that province. Questionnaire method has been used for data collection and statistical analysis of the obtained data has been realised. Additionally, khi-square test has been applied in order to determine the relation between the variables.Integrated Administration and Control System supports the ?farmers? who cultivate their land and keep it ready for agricultural activities. Farmers gave their positive response at a rate of 87% when the importance status is questioned; if the farmer cultivating the land rather than the owner of the land has of importance. Concerning this situation 67,2% of the farmers who are between the ages 41-62, dealing with intensive agriculture, having high level of education and income have positive opinions and the people who take part in administration of the village supported this idea, and it?s found that farmers having Farmers? Association membership were more positive. Ones who have negative opinions in Ağrı central district came from the farmers who rent some of their land with small agricultural parcel and in Tekirdağ negative opinions came from the farmers who rent their land to increase their income level and also the having small size of land which is also contributed to these negative opinions.For the implementation and acceptance of the system, first of all there shouldn?t be any decrease in supports given to the farmers and the development of an original and regional approach is required.March 2008, 152 pages