Asimetrik glokomda iki göz arası farklılıklar ve çeşitli oküler parametreler arası ilişkiler
Interocular differences in asymmetric glaucoma and relationship between different kinds of ocular parameters
  1. Tez No: 224469
  2. Yazar: MUSTAFA CİVELEKLER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ATİLLA BAYER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik Glokom, Retrobulber Hemodinamikler, Monoküler Glokom, Asymmetric Glaucoma, Retrobulbar Hemodynamics, Orbital Volume and Anatomic Measurements, Monocular Glaucoma
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma bir gözünde görme alanı testinde defekti mevcut, diğer gözünde görme alanı defekti bulunmayan bilateral glokomlu veya diğer gözünde hiç glokomatöz optik disk değişikliği bulunmayan hastalarm iki gözü arasındaki biyometrik ve vasküler farklılıklan tespit etmek için yapıldı. Çalışmaya GATA Glokom Birimi'nde takip edilen 91 hasta alındı. Hastaların retrospektif olarak dosyalan incelendi ve her iki gözünün vertikal disk çapı, çukurluk/disk oranı, görme alanı parametreleri, santral kornea kalınlığı ölçümleri kayıt edildi. Hastalar 4 alt gruba ayrildı. Otuzdört hastanın her iki oftalmik ve internal karotis arterlerine renkli doppler ultrasonografi yapıldı. Zirve sistolik hacim (PSV), son diyastolik hacim (EDV), PSV/EDV, pulsatilite indeksi (PI), direnç indeksi (RI) ve akım hacmi (FLOW) ölçümleri yapıldı ve iki göze ait değerler karşılaştmldı. Yirmialtı hastanın orbita tomografileri çekildi. Elde edilen görüntüler üzerinden bilgisayar ortamında buradaki bazı yapılarm ölçümü yapıldı ve birbiriyle karşılaştmldı. Yirmi hastanın belirli aralıklarla diürnal göz içi basıncı ve 14 hastanın da diürnal oküler pals amplitüd değişimleri kayıt edildi. incelediğimiz parametrelerde iki göz arasında istatistikselolarak anlamlı bir fark saptanmadı. Çalışmada aynca yukanda belirttiğimiz parametrelerin birbirleriyle olan ilişkileri incelendi. Saptadığımız en önemli bulgu diürnal oküler pals amplitüd ile ekvator genişliği arasındaki istatistiksel olarak anlamlı negatif bir ilişkiydi. Sonuç olarak, glokom taramalannda ileride yapılacak çalışmalarda oküler pals amplitüd göz önüne alınması gereken bir parametre olabilir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine the difference between biometric and vascular aspects of the glaucomatous eyes of patients who had a defect in the visual field analysis in one of their eyes but the other or the patients who didn't have any glaucomatous optic change in their other eye. In this study, 91 patients followed by the Glaucoma Unit of GATA were included. Files of the patients were reviewed retrospectively and vertical disc diameter, cup/disc ratio, visual field analyse parameters, central corneal thickness measurements of their both eyes were written down. Patients were divided into 4 groups. Color doppler ultrasonographic examination was performed to both ophthalmic and internal carotid arteries of 34 patients. Peak systolic volume (PSV), end diastolic volume (EDV), PSV/EDV, pulsatility index (PI), resistivity index (RI) and FLOW measurements were done and values of both eyes were compared. Orbital computerized tomography of 26 patients were performed. From the gained imagines some of the orbital structures were measured and compared with each other. Periodically diurnal intraocular pressure changes of 20 patients and diurnal ocular pulse amplitude changes of 14 patients were recorded. Between the parameters we examined, any statistically significant difference were not determined. In this study, also the relationship between the parameters mentioned above was examined. The most significant finding was the the statistically negative meaningful relationship between the ocular pulse amplitude and the equatorial width. In conclusion; in the future studies during the glaucoma screening procedures OPA seems to be a parameter that must be taken into account.