Subakut sklerozan panensefalit'te klinik ve magnetik rezonans görüntüleme bulguları
Clinical and magnetic resonance imaging findings in subacute sclerosing panencephalitis
- Tez No: 224563
- Danışmanlar: PROF. AKIN İŞCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Subakut Sklerozan Panensefalit, MRG, Subacute sclerosing panecephalitis, MRI
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, klinik bulgular, tipik elektroensefalogram bulguları, beyin omurilik sıvısında artmış kızamık antikoru ve beyin magnetik rezonans görüntüleme (MRG) bulgularının varlığına dayanılarak subakut sklerozan panensefalit tanısı konulan 56'sı erkek, 16'sı kız olmak üzere 72 vaka incelendi. Ortalama tanı yaşı 7.4±2.3 yıl, kızamık ile SSPE tanı yaşı arasında geçen süre 5.6±2.2 yıl bulundu. En sık başvuru yakınmaları vakaların % 61'inde atonik/miyoklonik nöbet, % 31.9'unda mental kötüleşme ve davranış değişikliği olarak bulundu. Beyin MRG incelenmesinde 31'inde subkortikal tutulum, 23'ünde periventriküller tutulum, 13'ünde kortikal tutulum ve 21 vakada beyin atrofisi saptandı. Korpus kallosum tutulumu 5 vakada, bazal gangliyon tutulumu 3, serebellum tutulumu 3 ve beyin sapı tutulumu 3 vakada saptandı. En sık görülen beyin tutulumu lokalizasyonları sırasıyla frontal, paryetal ve oksipital lob olarak bulundu. Elektroensefalografik bulgulara eşlik eden BOS'ta artmış kızamık antikoru varlığına rağmen vakaların % 29'unda beyin MRG incelemesinin normal bulunması dikkati çekti
Özet (Çeviri)
A total of 72 (56 male, 16 female) SSPE patients are investigated in this study. SSPE diagnosis is made by clinical findings, typical electrencephalogram(EEG) findings, increased measles antibodies in cerebrospinal fluid(CSF) and findings of brain MRIs. Mean age of SSPE diagnosis and the gap between measles infection and SSPE diagnosis was 7.4±2.3 years and 5.6±2.2 years respectively. Most common initial presenting findings were atonic/myoclonic seizures (61%) and mental deterioration/behavioral changes(31.9%). Subcortical, periventricular and cortical findings were present in brain MRIs? of 31, 23 and 13 patients respectively. Brain atrophy is detected in MRIs? of 21 cases. Corpus callosum, basal ganglion, cerebellum and brain stem involvement is detected in 5, 3, 3 and 3 cases respectively. Most frequently seen localisations for brain involvement were sequentially frontal, parietal, and occipital lobes. Interestingly, even in the presence of EEG findings tohether with increased measles antibodies in CSF, 29% of brain MRIs of these patients were normal.