Omurilik hasarlı sıçanlarda embriyonik nöral kök hücre tedavisinin enzim aktiviteleri, total antioksidan kapasite ve DNA hasar düzeylerine etkisi
Effect of embryonic neural stem cell therapy on enzyme activities, total antioxidant capacity and DNA damage, levels of spinal cord injury rats
  1. Tez No: 224713
  2. Yazar: ŞERMİN GÜLELİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SİBEL KONYALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kök hücre, omurilik hasarı, antioksidan enzimler, DNA hasarı, Stem cell, spinal cord injury, antioxidant enzymes, DNA damage
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kök hücreler, canlı vücudunda çok uzun süre bölünerek kendini yenileyen, aynı zamanda vücudun ihtiyacına göre farklılasarak bütün doku ve organları olusturan hücrelerdir. Yapılan çalısmalarda, omurilik yaralanmasında insana transplante edilecek ideal hücrenin embriyonik nöral kök hücre (ENKH) oldugu gösterilmistir. Çalısmamızda, omurilik hasarının ve hasardan sonraki ENKH naklinin kanda total antioksidan kapasite (TAK) ve DNA yapısı, hasarlı bölgedeki enzim aktiviteleri ve nitrik oksit (NO) düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmistir. Bu amaçla, 30 tane disi Sprague-Dawley cinsi sıçan ile çalısılmıs ve sıçanlar her grupta 5 hayvan olmak üzere altı gruba ayrılmıstır. lk grup, kronik omurilik hasarı uygulanmıs gruptur, hasardan sonra sıçanlar oda kosullarında 28 gün yasatılmıstır. kincisi, kronik omurilik yaralanmasından sonra ENKH ile tedavi edilmis gruptur. Üçüncü gruptaki deney hayvanları omurilik yaralanmasından sonra 7 gün yasatılmıstır yani akut hasar olusturulan gruptur. Dördüncüsü, akut omurilik hasarının ardından ENKH nakli yapılan gruptur. Besinci ve altıncı gruplar ise akut ve kronik kontrol gruplarıdır. Kontrol grupları dısındaki farelerde omurilik hasarı, torakal 8. ve 9. omurlar arasındaki bölgenin tek taraflı kısmi kesip çıkarılması sonucu olusturulmustur. Sonuç olarak omurilik hasarının ENKH ile tedavisinin NOS, CAT, GPx aktivitelerini ve NO düzeylerini degistirdigi fakat SOD aktivitesini etkilemedigi söylenebilir. TAK düzeylerini ise kronik dönemde koruyarak oksidatif DNA hasarını engelledigi anlasılmıstır. Omurilik bölgesindeki oksidatif/nitrozatif stres, omurilik hasarının patojenezinde önemli bir role sahiptir. ENKH transplantasyonu ise lokal antioksidan sistemleri aktive ederek hasarlı bölgedeki stresin belirli sınırlar içerisinde tutulmasına olanak saglamaktadır. ENKH'lerin bu etkilerinin zamana baglı olarak gerçeklestiginin unutulmaması gerekmektedir. Ayrıca, ENKH tedavisinin, NOS inhibitörlerinin ve antioksidan enzimlerin omurilik yaralanmalarındaki etkilerinin incelendigi daha fazla çalısmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Stem cells are the cells that, renews theirselves by dividing for a long time on living organisms, on the other side by differentiating as the necessity of organism they make new tissues and organs. Studies shows that, the ideal cell for transplantation to the human injuried spinal cord region is embryonic neural stem cell (ENSC). In our study, we examined the effect of spinal cord injury and ENSC therapy on total antioxidant capacity (TAC) and DNA structure of blood, enzyme activities and nitric oxide (NO) levels of injuried spinal cord region. For this reason, we studied with 30 Sprague-Dawley rats and the rats were divided into six groups, each contains five rats. Rats in the first group were applied chronic spinal cord injury, after the injury they lived 28 days in standart room contidions. The second group of the chronic spinal cord injury were therapied with ENSC. The rats in the third group were applied acute spinal cord injury and lived for 7 days in standart room contidions. The fourth group of the acute spinal cord injury were therapied with ENSC. The fifth, sixth group were acute and chronic sham operated groups. All of the rats in injuried groups were applied spinal cord injury between thoracal 8 and 9 vertebras by partial hemisection technique. As a result we can say that, ENSC therapy of spinal cord injury effects NOS, CAT, GPx activities and NO levels but does not change SOD activities. This therapy also prevents chronic injury group from oxidative DNA damage by elevating TAC levels. Our data indicate that the presence of local oxidative/nitrosative stress which can contribute to the extension of the spinal cord injury. These results suggest that ENSC therapy enhances the local antioxidant defense system, which may help to limit oxidative stress-mediated damage in the acute and the chronic spinal cord injury. But we should not miss that ENSC therapy effects these parameters according to the time period. Finally, further studies are needed to explore the possible effects of ENSC transplantation with inhibitors of NOS or scavengers of their byproducts on progression of spinal cord injury.